Ο Λάτσης πουλάει το μερίδιο του στην EFG International στον Collardi

by on 1 May 2022

Ο Ελβετό – Ιταλός τραπεζίτης Boris Collardi επανεμφανίστηκε στην οικονομική σκηνή την Παρασκευή όταν η EFG International AG είπε ότι αγόρασε μερίδιο 3,6% και ότι θα έπαιρνε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της.

Η ιδιωτική τράπεζα και ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων EFG είπε ότι ο Λάτσης σκόπευε να πουλήσει το μερίδιο στον Collardi, ο οποίος τον πρότεινε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το διοικητικό συμβούλιο σκόπευε να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση των μετόχων για να εκλέξει τον Collardi «τους επόμενους μήνες αφού ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμιστικές καταθέσεις και εγκρίσεις.

Ο Collardi, ηλικίας 47 ετών, προηγουμένως επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer, ​​άφησε τη δουλειά του ως διευθύνων σύμβουλος στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Pictet πέρυσι λίγο περισσότερο από τρία χρόνια μετά την ένταξή του στην εταιρεία.

Βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών από την ελβετική εποπτική αρχή χρηματοοικονομικής αγοράς (Finma) λόγω των προηγούμενων δραστηριοτήτων του στην Julius Baer.

Ο Collardi και ο Bernhard Hodler, ο διάδοχός του στην Julius Baer μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, δ;eχτηκαν επίπληξη επισήμως από τη Finma τον Ιανουάριο, αφού η ρυθμιστική αρχή ολοκλήρωσε την έρευνα για τον χειρισμό βρώμικου χρήματος από τον Julius Baer από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Η Julius Baer επιδίωξε να παρακρατήσει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια SFr (2,7 εκατομμύρια δολάρια) της συνολικής αναβαλλόμενης αμοιβής του Collardi μετά από εσωτερική έρευνα που έκρινε ότι δεν είχε επιβλέψει σωστά την τράπεζα σε σχέση με την υπόθεση PDVSA.

Ένας Γερμανός τραπεζίτης που εργαζόταν για τον Julius Baer στον Παναμά ομολόγησε την ενοχή του στις ΗΠΑ το 2018 για συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε σχέση με κεφάλαια της PDVSA.

Κατά την περίοδο του Collardi ως επικεφαλής, ο Julius Baer ενεπλάκη επίσης σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το οποίο έφτασε στο προσκήνιο το 2015 και οδήγησε στην παραίτηση του Sepp Blatter, του επί μακρόν προέδρου της FIFA.

Η Julius Baer συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 79 εκατομμύρια δολάρια σε ποινές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση της FIFA.

Για να προταθεί κάποιος ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας τράπεζας στην Ελβετία, απαιτείται εντατικός προκαταρκτικός έλεγχος με την εποπτική αρχή. Η Finma δεν έχει δώσει ακόμη την έγκριση της.

Συνεχίζεται