Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ έχασε τη βάση των ψηφοφόρων του

by on 14 September 2021
Naftali Bennett

Τις εβδομάδες πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ έλεγε ότι μόλις εγκατασταθεί στο παλιό γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το κοινό θα τον συνηθίσει. Στη συνέχεια, είπε, η θέση του στις δημοσκοπήσεις θα βελτιωθεί. Είπε το ίδιο ακριβώς πριν από τις 27 Αυγούστου κατά την επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνομιλίες με άλλους πολιτικούς, εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθησή του ότι κάτι τόσο απλό όσο μια φωτογραφία του στον Λευκό Οίκο μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα ενισχύσει τη δημόσια θέση του.

Αυτή την εβδομάδα, ο Μπένετ συμπληρώνει τρεις μήνες από την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού και η άνοδος των δημοσκοπήσεων δεν έχει συμβεί ακόμη.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το κόμμα Yamina, το οποίο ηγείται, παραμένει κολλημένο σε έξι έδρες στις κάλπες (μία έδρα λιγότερο από ό, τι κέρδισε στις εκλογές του Μαρτίου 2021). Έχασε επίσης ένα καλό μέρος της αρχικής του βάσης στα δεξιά. Αυτοί οι υποστηρικτές εγκατέλειψαν τον Μπένετ επειδή αθέτησε τις αρχικές του υποσχέσεις. Μερικοί από αυτούς επέστρεψαν έκτοτε στο Λικούντ και τον Νετανιάχου.

Οι ειδικοί που μελετούν τις δημοσκοπήσεις εξηγούν ότι ο μόνος λόγος που ο Μπένετ κατάφερε να διατηρήσει τη δύναμή του είναι επειδή αντικατέστησε πολλούς από τους ψηφοφόρους του στα δεξιά με μια άλλη ομάδα υποστηρικτών.

Τα ψέματα πίσω από τους αριθμούς είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες στην ισραηλινή πολιτική της τελευταίας γενιάς.

Η δεξιά έχει υποστεί μια ιστορική ρήξη από τις εκλογές, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Μπένετ να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά.

Ο Μπένετ είναι ένας δήθεν δεξιός πρωθυπουργός, ο οποίος φοράει ακόμη και yarmulke και συνήθιζε να τοποθετείται στα δεξιά του Likud, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου έδειξε αδυναμία απέναντι στη Χαμάς.

Όταν όμως επέλεξε να ενώσει τις δυνάμεις του με τα κόμματα της αριστεράς, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων τον εγκατέλειψε.

Ένας πρωθυπουργός χωρίς τη δική του βάση στήριξης είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο στην ισραηλινή πολιτική, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η κεντροαριστερά μπορεί να αισθάνεται ενσυναίσθηση για τον Μπένετ λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στην απομάκρυνση του Νετανιάχου από την εξουσία, αλλά δεν πιστεύει ότι τους εκπροσωπεί, ούτε θα τον ψηφίσει στο μέλλον.

Η δεξιά τον βλέπει ως πολιτικό απατεώνα, ο οποίος προτίμησε τις προσωπικές του φιλοδοξίες έναντι όλων των άλλων όταν έφτασε επιτέλους η στιγμή της αλήθειας.

Υπάρχουν πολλά σχόλια σε αυτή τη γραμμή σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δημοσιεύονται συνεχώς αποσπάσματα υποσχέσεων του Μπένετ προς τους ψηφοφόρους.

Όπως αποδεικνύεται, τα αρχεία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πρωθυπουργού.

Μόνο τον Μάρτιο, ορκίστηκε επανειλημμένα ότι δεν θα καθίσει ποτέ σε κυβέρνηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid, επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid, ούτε θα ενώσει τις δυνάμεις του με τα αριστερά κόμματα ή με το Muslim Ra’am.

Άλλα κλιπ τον δείχνουν να υπόσχεται να δράσει επιθετικά στη Γάζα ή να χλευάσει τα χρήματα του Κατάρ που η κυβέρνηση Νετανιάχου επέτρεψε στη Λωρίδα της Γάζας για να στηρίξει το καθεστώς της Χαμάς.

Ο ανταγωνισμός απέναντι στον Bennett και τον αναπληρωτή του, υπουργό Εσωτερικών Ayelet Shaked, δεν περιορίζεται μόνο στα κοινωνικά μέσα.

Οι εντάσεις ήταν ορατές σε μια πρόποση για το νέο έτος που πραγματοποιήθηκε από το πάρτι Yamina την περασμένη εβδομάδα.

Ένα βίντεο κλιπ της εκδήλωσης έδειχνε την Shaked να αρχίζει να μιλάει όταν την κορόιδευε κάποιος που απογοητεύτηκε από το πάρτι: Αν και πέρασε αρκετά λεπτά προσπαθώντας να ηρεμήσει τον άντρα, στο τέλος, απομακρύνθηκε με το ζόρι. Το βίντεο μοιράστηκε στη συνέχεια στα κοινωνικά μέσα και τις ομάδες των δεξιών. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο Shaked θεωρούνταν η «πριγκίπισσα της δεξιάς».

Αναφέρθηκε μάλιστα ως πιθανή υποψήφια πρωθυπουργός.

Αλλά η Shaked έκτοτε έχει χάσει το ανάστημά της.

Σήμερα, θεωρείται ότι είναι κάτι περισσότερο από μια οπορτουνιστική πολιτικός.

Το γραφείο του Bennett δημοσίευσε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού που κάθεται γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, περιτριγυρισμένο από περίπου δέκα εκπροσώπους του Συμβουλίου Yesha. Το γεγονός ότι ήταν μια τόσο μικρή ομάδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις υπογραμμίζει τις διαιρέσεις στο ίδιο το Συμβούλιο Yesha από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Επιπλέον, η ασφάλεια, η διπλωματική και η πολιτική κατάσταση δεν επέτρεψαν στον Bennett να αποκαταστήσει τη θέση του στα δεξιά.

Καθώς η κατάσταση στη Γάζα θερμαίνεται και οι ρουκέτες εκτοξεύονται σε ισραηλινούς οικισμούς στο νότο, ο Bennett δέχεται έντονη επίθεση από τον δήμαρχο Sderot Alon Davidi, ο οποίος εξελέγη στην Κνέσετ ως μέλος της Yamina αλλά παραιτήθηκε όταν το κόμμα ένωσε τις δυνάμεις του με το αριστερό. «Νομίζω ότι ο Μπένετ έκανε ένα σοβαρό λάθος», είπε σε μια συνέντευξη στα ΜΜΕ. «Δεν καταλαβαίνω πώς είχε τα κότσια να μας πει ένα πράγμα και να κάνει το άλλο. Δεν είναι πολιτική ιστορία, ένας πολιτικός που κάνει τα πράγματα ακριβώς το αντίθετο

Το γεγονός ότι ένας πολύτιμος δήμαρχος, όπως ο Νταβίντι, κάποτε στενός σύμμαχος του Μπένετ, μίλησε τόσο έντονα εναντίον του, τονίζει μόνο πώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εξακολουθεί να προκαλεί σοκ στα δεξιά. Προς το παρόν, χωρίς νέες εκλογές στον ορίζοντα, είναι δύσκολο να μετρηθεί το πλήρες αποτέλεσμα στα δεξιά.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο Μπένετ θα γίνει πιο αδύναμος μόνο εάν το μέτωπο της Γάζας ζεσταθεί και τα κεντροαριστερά κόμματα στην κυβέρνηση συνεχίσουν να πιέζουν για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να ενισχυθούν τα δεξιά κόμματα που δεν αποτελούν μέρος της σημερινής κυβέρνησης, μαζί με τον Νετανιάχου.

Αλλά αν ο Μπένετ είναι απαλλαγμένος από τυχόν εκλογικούς περιορισμούς που επιβάλλει η δεξιά, μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια νέα βάση μεταξύ του πολιτικού κέντρου.