Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

by on 25 May 2020

Για άλλη μια φορά οι θαλασσαιμικοί, καθώς και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που αναμένεται να ενταθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ζήτησε από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ, να εφαρμοστεί φέτος μια διαφορετική στρατηγική για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου, μάλλον δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά από τη χώρα μας, ανησυχούν ιδιαίτερα φέτος, διότι θεωρούν πιθανό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη της μετάδοσης του ιού WNV με τα κουνούπια, ενώ φοβούνται ότι δεν έχουν γίνει εβδομαδιαίοι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί από τον Μάρτιο, όπως απαιτείται.

Ζητούν λοιπόν να αρχίσει από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος των αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου κι όχι κατά περιοχές και ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό προφανώς θα είχε μεγαλύτερο κόστος από τον έλεγχο κατά περιοχές που εφαρμόζεται, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, αλλά θα απέφερε κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γινόταν αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών.

Ζητήθηκε επίσης να γίνονται προγραμματισμένα και συστηματικά οι ψεκασμοί των κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών, για την έγκαιρη  αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από αυτά, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η Ελονοσία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα μέτρα αυτά τα μέτρα θα αποφέρουν κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γίνεται αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών.

naftemporiki.gr