Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΙΛΛΕΤ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ 15ΜΗΝΗ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

by on 10 February 2019

Σε  ποινή φυλάκισης 15 μηνών καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μιλλέτ,  Τζενγκίζ Ομέρ και ο αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας Φεϊζουλλάχ Χασάνκαχγια, οι οποίοι εκδικάζονταν με την κατηγορία ότι επέκριναν τoυς διορισμούς από την Αθήνα στις θέσεις των μουφτήδων στη Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Το Εφετείο της Θράκης μείωσε σε 15 μήνες την απόφαση 20μηνης ποινής φυλάκισης που είχε λάβει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης σε βάρος των Ομέρ και Χασάνκαχγιά με την κατηγορία προσβολής κατά των διορισμένων μουφτήδων της Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί δια της εφημερίδας Μιλλέτ που εκδίδεται στη Ξάνθη.

Στις δηλώσεις που προέβη ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Τζενγκίζ Ομέρ είπε πως προσπαθούν να αποσιωπήσουν με ποινές φυλάκισης τους δημοσιογράφους που εκφράζουν τις αδικίες που γίνονται σε βάρος της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο Ομέρ δήλωσε πως θα ασκήσουν έφεση στον Άρειο Πάγο σχετικά με την απόφαση του Εφετείου της Θράκης.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι μουφτήδες και τα διοικητικά συμβούλια των βακουφιών που ανήκουν στην Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη διορίζονται από το κράτος. Ενώ η Τουρκική Μειονότητα αντιτίθεται στις συγκεκριμένες εφαρμογές και θέλει να διατελέσουν καθήκοντα οι μουφτήδες που θα εκλέξει η ίδια. Ο Χασάνκαχγια στο άρθρο του που αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελίας είχε γράψει πως οι μουφτήδες οποίοι διορίζονται στο αξίωμα στη Ξάνθη και την Κομοτηνή επειδή δεν ορίζονται από τον Μουσουλμανικό-Τουρκικό λαό δεν συνάδουν με τις συμφωνίες και τους νόμους και επομένως δεν είναι άξιοι να φέρουν τον τίτλο του «μουφτή».