Ο ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ROSNEFT ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

by on 16 August 2017

Ο τέως υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία και ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του, το 2016, κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ίγκορ Σέτσιν κι έναν στρατηγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) για στημένη προβοκάτσια εις βάρος του, ώστε να ενοχοποιηθεί.

«Στήθηκε μια προβοκάτσια δωροδοκίας εις βάρος μου βασισμένη σε μια ψευδή αναφορά του Σέτσιν, πάνω στην οποία και μόνο στοιχειοθετήθηκε το κατηγορητήριο», δήλωσε ο κ. Ουλιουκάγιεφ, προσθέτοντας ότι «θεωρώ αναγκαίο να πω ότι η παράδοση του ποσού είχε σχεδιασθεί από την FSB» και ότι «ο Σέτσιν μου είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος με πρόφαση ότι θέλει να συζητήσουμε θέματα που αφορούσαν την εταιρεία του και μου ζήτησε να πάω στην Rosneft, όπου μου έδωσε τα χρήματα».

Στις 8 Αυγούστου κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής ακρόασης είχε πεί ότι «πρόκειται όχι απλώς για μια προβοκάτσια, αλλά για μια δυσώδη προβοκάτσια που εξυπηρετεί το διεφθαρμένο τμήμα του μανάτζμεντ και το διεφθαρμένο τμήμα της FSB».

Ο τέως υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας αρνήθηκε την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας με το ποσό των 2 εκ. δολαρίων. «Δεν νιώθω σε καμία περίπτωση ότι είμαι ένοχος», δήλωσε ο κ. Ουλιουκάγιεφ προσθέτοντας ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα από την κοινή γνώμη και ότι δεν αντιτίθεται στη βιντεοσκόπηση της ακροαματικής διαδικασίας.

Ωστόσο ο δημόσιος κατήγορος τάχθηκε κατά της βιντεοσκόπησης και φωτογράφισης, υποστηρίζοντας ότι η μαγνητοφώνηση και η παρουσία των εφημερίδων στο δικαστήριο είναι επαρκείς ώστε να τηρηθεί ο νόμος. Οι δικηγόροι άφησαν το θέμα στην κρίση του δικαστηρίου και η δικαστής Λαρίσα Σεμιόνοβα απαγόρευσε την βινετοσκόπηση και φωτογράφιση εντός του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ουλιουκάγιεφ ζήτησε τον προηγούμενο χρόνο προσωπικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, για να εγκρίνει της αγορά από την Rosneft των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Basneft στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων. Ζήτησε μάλιστα το ποσό αυτό από τον κ. Σέτσιν, κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής στην Ινδία και αργότερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σέτσιν τού δήλωσε ότι είναι έτοιμος να λάβει το ποσό και δέχθηκε να πάει στα γραφεία της Rosneft για να το παραλάβει. Στη συνέχεια αφού πήρε το ποσό το έβαλε στο πορτ -μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, όπου και εντοπίσθηκε από τις αρχές ασφαλείας και κατασχέσθηκε. Όπως δήλωσε ένας εισαγγελέας στο Δικαστήριο, ο κ. Σέτσιν συμφώνησε και απευθύνθηκε στην FSB.

Αθήνα 9,84