Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΘΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ;

by on 22 June 2017

Νοείται άραγε άγνοια νόμου απο ανώτερα στελέχη της ελληνικής δικαιοσύνης; ‘Η απλώς μιλάμε για “αντάρτικο” εντός των τοιχών της δικαιοσύνης , το οποίο όμως κινδύνευσε να στοιχίσει ακριβά στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ; Το θέμα, όπως το έθεσε το Capital.gr στις 15/6, δεν αφορά τόσο τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, που απειλήθηκε πάγωμα της δόσης, όςο κυρίως με την εφαρμογή των διατάξεων που έχουν ψηφιστεί. Η εξέλιξη του θέματος, ήταν η αναμενόμενη αίτηση αναίρεσης, από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία. 

Έκπληξη 
Πρόκειται για το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ενώ αρχικά το βούλευμα αναμενόταν ότι ήταν απορριπτικό της εισήγησης του αντιεισαγγελέα Α. Καραφλού, τελικά ήταν παραπεμπτικό για τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) και τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) του ΤΑΙΠΕΔ.

Η έκπληξη βέβαια είχε να κάνει με την ψηφισμένη διάταξη η οποία, αναφέρει: (άρθρο 192 § 8 του Ν. 4389/2016:  “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Μπλοκάρισμα
Το εν λόγω γεγονός μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Ισπανού υπουργού Οικονομικών De Guindos που προσερχόμενος πριν λίγες ημέρες στο Ecofin τόνισε πως αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική παραπομπή τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων για απιστία τότε δεν θα γίνει και η απαραίτητη εκταμίευση, δημιουργώντας σαφή κίνδυνο εμπλοκής.

Τα παραπάνω στελέχη, πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τρεις από αυτούς είναι μέλη της Κομισιόν, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος.

“Αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν”, είπε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos και πρόσθεσε πως “το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά”.

Η καυτή πατάτα λοιπόν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Αρείου πάγου.

του Παναγιώτη Στάθη – Capital