ΟΟΣΑ: ΜΟΝΟ 35.2% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ…

by on 25 November 2016

Τις επιπτώσεις των Μνημονίων στη φτωχοποίηση των Ελλήνων αποτυπώνουν επισήμως και στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο αριθμός εκείνων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως στην Ελλάδα το 35,2% του πληθυσμού είναι σήμερα στο όριο της φτώχειας, όταν πριν το 2010 και τα Μνημόνια το σχετικό ποσοστό ήταν στο 11,4%.

Στην έκθεση σημειώνεται πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».

Για να καταδειχθεί η διαφορά της Ελλάδος με τα λοιπά 34 κράτη που περιλαμβάνονται στην ανάλυση αρκεί να αναφερθεί πως κατά μέσον όρο μόλις το 10% των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ διαβιούν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών σε πολλές χώρες.

Μάλιστα, κατά τον ΟΟΣΑ τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό, τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

athina984