«ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 93% ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΑΧΝΤΕΝΙΖ 2, ΤΟ 85 % ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ, ΤΟ 72 % ΤΟΥ TANAP ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

by on 31 May 2017

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται όπως προγραμματίστηκαν οι εργασίες  κατασκευής του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, είπε:

« Ολοκληρώθηκαν το 93% του σχεδίου Σάχντενιζ 2, το 85 % του Αγωγού Νοτίου Καυκάσου, το 72 % του TANAP. Προβλέπουμε να τεθεί σε λειτουργία το TANAP του χρόνου».

Ο κος Αλίγιεφ σε δηλώσεις που προέβη κατά την εγκαινίαση της 24ης Έκθεσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κασπίας, στο Μπακού, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν ως μια έμπιστη χώρα προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσφέρει ιδανικές δυνατότητες στους επενδυτές.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν που αναφέρθηκε και στη σημασία του σχεδίου Σαχντενίζ που αποτελεί το πρώτο σκέλος του σχεδίου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, είπε: 

« Δεν μπορούμε να σκεφτούμε την περιφερειακή συνεργασία χωρίς το σχέδιο Σάχντενιζ. Αυτό είναι ένα σχέδιο που επιλύει το πρόβλημα ασφαλούς προμήθειας ενέργειας. Ενεργειακή ασφάλεια και εθνική ασφάλεια δεν μπορούν να αξιολογηθούν χώρια. Τα πάντα εξαρτώνται από τη ενεργειακή ασφάλεια. Το φυσικό αέριο από την άλλη είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας. Οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πηγές ενέργειας. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται στα 2,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Εξασφαλίζοντας την δικιά μας ενεργειακή ασφάλεια, διαδραματίζουμε ρόλο και στη επίλυση του προβλήματος ενεργειακής ασφάλειας φίλων και εταιρικών χωρών».

Ο κος Αλίγιεφ αφού τόνισε ότι τα σχέδια ενέργειας που αναπτύσσουν, συμβάλλουν στην ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή, συνέχισε λέγοντας : «Συνεχίζεται με επιτυχία η κατασκευή του σχεδίου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Είναι ένα σχέδιο αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ολοκληρώθηκαν το 93% του σχεδίου Σάχντενιζ 2, το 85 % του Αγωγού Νοτίου Καυκάσου, το 72 % του TANAP. Προβλέπουμε να τεθεί σε λειτουργία το TANAP του χρόνου. Ενώ ολοκληρώθηκε το 42 % του TAP. Το σχέδιο Νοτίου Διαδρόμου έχει ιστορική σημασία για μας. Το σχέδιο αυτό θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας μας».