Οι τουρκικές εξαγωγές μηχανημάτων ξεπέρασαν τα 17 δισ. Δολάρια το 2020 παρά την πανδημία

by on 25 January 2021

Οι εξαγωγές μηχανημάτων της Τουρκίας έφθασαν τα 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια (126 δισεκατομμύρια TL) το 2020, σηματοδοτώντας μια ετήσια μείωση μόλις 4% παρά την πανδημία κοραναϊού, δήλωσε μια ομάδα εξαγωγέων την Τετάρτη.

Ο τομέας των μηχανημάτων αύξησε τις επιδόσεις του κατά 17,5% το Δεκέμβριο και 9% το τελευταίο τρίμηνο, ανέφερε η δήλωση της Ένωσης Εξαγωγών Μηχανημάτων (MAIB).

«Οι κατασκευαστές μηχανημάτων έστειλαν 3,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αγαθών σε περισσότερες από 200 χώρες πέρυσι», δήλωσε ο Kutlu Karavelioğlu, πρόεδρος του MAIB.

Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι κορυφαίοι εισαγωγείς τουρκικών μηχανημάτων, είπε.

“Ως αποτέλεσμα των συνδέσεών μας κατά την περίοδο καραντίνας, οι εξαγωγές μας προς αυτές τις τρεις χώρες αυξήθηκαν κατά 21% το τελευταίο τρίμηνο του 2020″, δήλωσε ο Καραβάλιογλου.

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, συγκεκριμένα, αυξήθηκαν 22%, σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Πέρυσι, όταν το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώθηκε, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη μείωση των εξαγωγών πιο περιορισμένη», δήλωσε ο Karavelioğlu.

«Με την υποστήριξη του αυξανόμενου επιπέδου τεχνολογίας και των ανταγωνιστικών τιμών, καταφέραμε να σταματήσουμε την πτώση σε επίπεδο 4%», πρόσθεσε.

Ενώ οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές μηχανημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν παραλύσει, η Τουρκία αύξησε το μερίδιο αγοράς της σε πολλές μεγάλες οικονομίες, είπε.

Η πράσινη οικονομία θα επιταχύνει την ανανέωση
Ο Karavelioğlu υποστήριξε ότι η παγκόσμια αφθονία ρευστότητας και τα χαμηλά επιτόκια θα συνέβαλαν σε νέες επενδύσεις μηχανημάτων φέτος, ειδικά σε έργα εκσυγχρονισμού που βελτιώνουν την παραγωγικότητα.

“Στις ΗΠΑ, ο περιορισμός των προστατευτικών πολιτικών και των προσδοκιών για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα επιταχύνει την ανανέωση των υφιστάμενων μηχανοκίνητων πάρκων”, προέβλεψε.

Η τουρκική βιομηχανία μηχανημάτων αύξησε την παραγωγή το 2020 κατά 7% σε ετήσια βάση, ακόμη και όταν η παραγωγή μηχανημάτων συρρικνώθηκε κατά 5% παγκοσμίως, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν ένα σημάδι μεγάλης δυναμικής.