Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Τουρκία έφθασαν στο υψηλό 7 ετών στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021…

by on 30 December 2021

Η αξία των αποκαλυπτόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) στην Τουρκία έφτασε τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια (164 δισεκατομμύρια TL) φέτος, υψηλό επτά ετών, σύμφωνα με έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας KPMG.

Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε περίπου 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν αποκαλυφθεί, είπε ο συμβουλευτικός εταίρος της Τουρκίας για M&A, Gökhan Kaçmaz.

Η έκθεση τάσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών για το 2021 διατηρεί μια αισιόδοξη προοπτική για το 2022 και προβλέπει ότι ο όγκος των συναλλαγών θα αυξηθεί μαζί με το ενδιαφέρον για τους τομείς της τεχνολογίας και της μεταποίησης.

Το 2022, η αξία των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του έτους, με όγκο περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο Müşfik Cantekinler, επικεφαλής συμβούλων συμφωνιών στην KPMG Τουρκίας, σε μια διαδικτυακή συνάντηση για την αποκάλυψη της έκθεσης.

Πριν από ένα χρόνο, η KPMG είπε ότι οι αποκαλυπτόμενες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών για το 2020 ανήλθαν σε 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν αποκαλυφθεί.

Η αξία των παγκόσμιων συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών μέχρι στιγμής φέτος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία και σχεδόν ισοδυναμεί με τις κορυφές του 2015 και του 2007.

Με γνώμονα την εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, τα χαμηλά επιτόκια και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι dealmakers σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας 5,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, ανέφερε η KPMG.

Αυξάνεται από 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Η KMPG είπε ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι έτοιμη να ανέβει υψηλότερα το επόμενο έτος.

«Η πιθανότητα νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά τη Fed, υπό την πίεση του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, έρχεται στο προσκήνιο ως ο κύριος κίνδυνος μπροστά στις θετικές προσδοκίες για το 2022», δήλωσε ο Cantekinler.

Ο Kaçmaz είπε ότι διατηρούν αισιόδοξες προσδοκίες για το επόμενο έτος, «με μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αντίκτυπο των παγκόσμιων προσπαθειών εμβολιασμού και τη μετάβαση σε έναν νέο κόσμο μετά την πανδημία».

Η τεχνολογία, τα μέσα και οι τηλεπικοινωνίες ήρθαν στο προσκήνιο στις φετινές συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η μεγαλύτερη συναλλαγή καταγράφηκε στον κλάδο των μεταφορών.

Συγκεκριμένα, μια κοινοπραξία των αεροδρομίων TAV της Τουρκίας και της γερμανικής Fraport νωρίτερα αυτόν τον μήνα έκανε την καλύτερη προσφορά ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διαγωνισμό για την επέκταση της χωρητικότητας του αεροδρομίου της Αττάλειας και των δικαιωμάτων λειτουργίας του για 25 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ξένοι επενδυτές αγόρασαν μερίδιο 8,7% στον τουρκικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol για 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη συναλλαγή στους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών.

Η πρωτοπόρος της ταχείας παράδοσης ειδών παντοπωλείου, Getir, προσέλκυσε περίπου 983 εκατομμύρια δολάρια σε διαδοχικούς γύρους χρηματοδότησης φέτος, καθώς η αποτίμησή της εκτινάχθηκε από 850 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ άλλων, η φινλανδική εταιρεία συσκευασίας και ετικετών Huhtamaki κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της τουρκικής εταιρείας Elif, ενός μεγάλου προμηθευτή βιώσιμων εύκαμπτων συσκευασιών για ιδιοκτήτες παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, έναντι περίπου 483 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν 60 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Τουρκία φέτος, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιπροσώπευαν έξι από τις 10 μεγαλύτερες συναλλαγές το 2021.