Οι πωλήσεις βορίου της Τουρκίας έσπασαν ρεκόρ με 1 δισ. δολάρια το 2021. Kατέχει μερίδιο 62% όλων των πωλήσεων στην αγορά βορίου παγκοσμίως…

by on 30 December 2021

Η Τουρκία πούλησε συνολικά 2,6 εκατομμύρια τόνους προϊόντων βορίου, εκ των οποίων οι 2,5 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν, το 2021, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez, σημειώνοντας ότι η χώρα σημείωσε ρεκόρ υπερβαίνοντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια (11,9 TL δισεκατομμύρια ) των πωλήσεων βορίου.

Μιλώντας στο πρώτο Εργαστήριο Βορίου της χώρας που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση της Eti Maden, μιας τουρκικής κρατικής εταιρείας εξόρυξης και χημικών προϊόντων, ο Dönmez είπε ότι το εργοστάσιο καρβιδίου του βορίου στην Τουρκία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022 και θα διεξαχθούν οι πρώτες δοκιμές απόδοσης αμέσως μετά.

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία κατέχει μερίδιο 62% όλων των πωλήσεων στην αγορά βορίου παγκοσμίως, ο Dönmez είπε ότι η Τουρκία είναι ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς βορίου.

«Παρά την πανδημία, σημειώσαμε ρεκόρ στην παραγωγή, τις εξαγωγές και τις πωλήσεις βορίου το 2021», πρόσθεσε.

Ο Dönmez είπε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια επιτυχημένη χρονιά για το βόριο στην Τουρκία με νέες εξελίξεις στον τομέα.

Δηλώνοντας ότι θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία σε βόριο με αυτήν την εγκατάσταση, ο Dönmez είπε, “Μια άλλη σημαντική μελέτη που διεξάγουμε σχετικά με το βόριο είναι το σίδηρο βόριο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή χάλυβα. Είμαστε στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης για Εγκατάσταση παραγωγής σιδηροβόριου με ετήσια δυναμικότητα 800 τόνων στο Balıkesir. Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή της εγκατάστασης το 2022.”

Επισημαίνοντας ότι οι προετοιμασίες για τη Σχεδιασμό, Πιλοτική και Παραγωγική Εγκατάσταση Διαδικασίας Ανάκτησης Σπανίων Στοιχείων Γης στο Εσκισεχίρ συνεχίζονται, ο Dönmez είπε ότι η εγκατάσταση της εγκατάστασης θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκφράζοντας ότι η Eti Maden παράγει λίθιο από υγρά απόβλητα βορίου και ότι η παραγωγή συνεχίζεται στην πιλοτική εγκατάσταση στο Εσκισεχίρ, ο Dönmez είπε: «Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από εκεί θα χρησιμεύσει επίσης ως πηγή για τη δημιουργία δύο εγκαταστάσεων συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων στην Κίρκα και 100 τόνους στη Μπαντίρμα. Θα πραγματοποιήσουμε τους διαγωνισμούς για την κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων το 2022 και θα θέσουμε τα θεμέλια μιας νέας εγκατάστασης στη Μπαντίρμα».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει σημασία στην εγχώρια τεχνολογία για να είναι ένας παίκτης με επιρροή στην περιοχή της στον ενεργειακό τομέα, ο Dönmez είπε, όταν αναφέρεται η εγχώρια τεχνολογία, οι τεχνολογικές δοκιμές που διεξάγονται από το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) ή τα εργαστήρια Ε&Α της έρχονται στο μυαλό κρατικές επιχειρήσεις.

“Η προσέγγισή μας στην εγχώρια τεχνολογία είναι το τεχνολογικό οικοσύστημα. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό δημιουργώντας ένα μεγάλο οικοσύστημα με πόρους όπως τα εθνικά μας εργαστήρια, την υποστήριξη της βιομηχανίας, την πιστοποίηση, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και κυρίως τα πανεπιστήμιά μας”, πρόσθεσε.

“Βλέπουμε καλά παραδείγματα αυτού του οικοσυστήματος από το κοινό. Η Tenmak-Boren έχει ολοκληρώσει 342 έργα από το 2004 για να αναπτύξει προϊόντα και τεχνολογίες βορίου και να επεκτείνει τη χρήση τους. Τριάντα έξι έργα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, και μερικά από αυτά τα έργα αυξάνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και παραγωγή. Ενώ 28 από τα έργα μας έλαβαν πιστοποιητικά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η διαδικασία κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για 20 από αυτά συνεχίζεται», είπε ο Dönmez, τονίζοντας ότι 16 βιομηχανικά προϊόντα έχουν επίσης εμπορευματοποιηθεί και παραχθεί.

Η Eti Maden παράγει λίθιο από υγρά απόβλητα βορίου και η κατασκευή μιας νέας εγχώριας εγκατάστασης λιθίου θα ξεκινήσει το 2022.