Οι καρχαρίες μεταναστεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής… (Οι ντόπιοι μένουν Ελλάδα… έχει ΜΕΓΑΛΗ μάσα…)

by on 31 July 2021

Μία ακόμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στο ζωικό βασίλειο προστίθεται στην πολύ μεγάλη λίστα που έχει σχηματιστεί με αυτές τις επιπτώσεις. Κάποια είδη καρχαριών υποχρεώνονται να ζήσουν αλλού για να βρίσκουν τροφή ενώ άλλα είδη δεν αντέχουν την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών που ζουν.

Τα είδη των καρχαριών που ζουν στις τροπικές περιοχές έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν σε βορειότερες περιοχές των ωκεανών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το πρόβλημα των συγκεκριμένων καρχαριών δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία ζουν την οποία δεν μπορούν να αντέξουν. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά είδη ψαριών που ζουν στρις τροπικές περιοχές αδυνατούν να αντέξουν τις αυξημένες θερμοκρασίες και μεταναστεύουν ολοένα και πιο βόρεια αναζητώντας πιο ψυχρά νερά. Έτσι τα τροπικά νερά ερημώνουν με αποτέλεσμα οι καρχαρίες που ζουν εκεί να μην μπορούν να βρουν τροφή αναγκάζοντας τους να ακολουθήσουν τους… μετανάστες της τροπικής ζώνης για να μπορέσουν να φάνε.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίζονται συνεχώς καρχαρίες που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής κοντά στις ακτές της Νέας Υόρκης δημιουργώντας προβληματισμό. Ένα από τα είδη καρχαριών που κυκλοφορεί στην Νέα Υόρκη, ο καρχαρίας blacktip, βρίσκεται ήδη στις λίστες των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και το γεγονός ότι δυσκολεύεται πλέον να εξασφαλίζει την τροφή του στις περιοχές που ζει μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να καταφέρει να επιβιώσει. Η παρουσία τους στην περιοχή προκαλεί παράλληλα ανησυχίες αφού είναι πολύ πιθανή η επαφή τους με κολυμβητές.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται  μετακίνηση των μεγάλων λευκών καρχαριών από κάποιες περιοχές που ζουν όπως στα ανοικτά της Καλιφόρνια σε βορειότερες περιοχές. Σε αυτή την περίπτωση η αιτία δεν είναι η αναζήτηση τροφής αλλά ή αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στις περιοχές που ζουν την οποία δεν μπορούν να αντέξουν και αναζητούν πιο ψυχρά νερά. Η επιστημονική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα πρόβλημα στο ζωικό βασίλειο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής για την επίλυση του οποίου μάλλον δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.