ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΡΟΥΑ ΜΑΤ ΕΑΝ Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝ

by on 9 April 2018

Η Κίνα εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο μιας σταδιακής υποτίμησης του γουάν ως εργαλείο κατά της κλιμακούμενης έντασης στις εμπορικές σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι μελετούν μια διπλή ανάλυση για το κινεζικό νόμισμα την οποία εκπόνησε η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, η ανάλυση αυτή δεν σημαίνει ότι τελικά θα αποφασίσουν για την υποτίμηση του γουάν – απόφαση για την οποία απαιτείται η έγκριση της ανώτατης ηγεσίας της χώρας.

Κι ενώ ένα πιο αδυναμωμένο γουάν μπορεί να βοηθήσει τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να ενισχύσει τις εξαγωγές των κινεζικών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ, ωστόσο η υποτίμηση ενέχει σημαντικά ρίσκα, καθώς θα ενθαρρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει πράξη την απειλή του να χρεώσει στην Κίνα τον τίτλο της χώρας που χειραγωγεί νομίσματα, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες να εξυπηρετήσουν τον  αυξανόμενο όγκο του χρέους που έχουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υποσκάψει τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει  ένα σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών προσανατολισμένο προς την αγορά.

 

Παράλληλα, θα βάλει την Κίνα στη δίνη της μεταβλητότητας της εγχώριας αγοράς, κάτι που οι αρχές πολεμούν να αποφύγουν τα τελευταία χρόνια.  Όταν η Κίνα υποτίμησε απροσδόκητα  το γουάν κατά περίπου 2% τον Αύγουστο του 2015, προκλήθηκαν σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Όπως λέει ο Kevin Lai, της Daiwa Capital Markets στο Χονγκ Κονγκ, τελικά μια υποτίμηση μπορεί να πλήξει περισσότερο την Κίνα από τις ΗΠΑ, καθώς η νομισματική σταθερότητα την έχει βοηθήσει να κατακτήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα. Αν αυτό εκλείψει τότε θα αποσταθεροποιηθούν οι αγορές και η κατάσταση θα μοιάζει ξανά με το 2015.

Αρα είναι μάλλον αμφίβολο να αποφασιστεί η υποτίμηση, παρεκτός και το Πεκίνο εξαντλήσει κάθε άλλο διαπραγματευτικό εργαλείο, σύμφωνα και με τον Frances Cheung, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Westpac Banking Corp. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι δυο χώρες να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό προσθέτει ο  Zhou Hao,οικονομολόγος της Commerzbank AG.

«Υπάρχουν πολά μέτρα πριν καταφύγει η Κίνα στην υποτίμηση, η οποία θα είναι σαν να θυσιάζεις 800 δικούς σου στρατιώτες για να σκοτώσεις 1.000 στρατιώτες του εχθρού», σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Citi Private Bank, στο Χονγκ Κονγκ, Ken Peng.

Παρολα αυτά η υποτίμηση δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Οι αναλυτές του bloomberg εκτιμούν ότι ως τα τέλη του έτους το γουάν θα έχει υποτιμηθεί ελαφρώς στα 6,38 δολάρια.