Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το 2020, ξεπερνώντας τα 933 εκατομμύρια δολάρια

by on 12 January 2021

Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το 2020, ξεπερνώντας τα 933 εκατομμύρια δολάρια (6,8 δισεκατομμύρια TL) σε αξία, ανέφερε το Anadolu Agency (AA) την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα δεδομένα της Μεσογειακής Εξαγωγικής Εταιρείας (AKIB), η Τουρκία εξήγαγε 1,8 εκατομμύρια τόνους εσπεριδοειδών πέρυσι. Τα πιο εξαγόμενα προϊόντα της Τουρκίας ήταν μανταρίνια, λεμόνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Η Ρωσία πρωτοστάτησε με εισαγωγές αξίας 410 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία, ακολουθούμενη από το Ιράκ με 106 εκατομμύρια δολάρια, την Ουκρανία με 99 εκατομμύρια δολάρια, τη Ρουμανία με 39 εκατομμύρια δολάρια και την Πολωνία με 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εσπεριδοειδών, Kemal Kaçmaz, δήλωσε στην AA ότι τα εσπεριδοειδή είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά τις εξαγωγές λαχανικών και φρούτων της Τουρκίας. Λέγοντας ότι έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην τουρκική οικονομία παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας κοραναϊού, ο Kaçmaz πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένες πολύ σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις εξαγωγές εσπεριδοειδών πέρυσι.

«Εξαγάγαμε 1,8 εκατομμύρια τόνους εσπεριδοειδών αξίας 933 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια τέτοια συμβολή στην τουρκική οικονομία είναι ευχάριστη », είπε. Ο Kaçmaz είπε επίσης ότι επιδιώκουν ενεργά νέες αγορές και νέες εξελίξεις για τη βιομηχανία βρίσκονται στον ορίζοντα. “Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν παράλληλα με τα αναπτυσσόμενα πεδία παραγωγής. Αυτή η κατάσταση χαιρετίστηκε από τους μετόχους του κλάδου. Θέλουμε να αυξήσουμε την αναγνώριση των ποιοτικών προϊόντων μας σε όλο τον κόσμο επεκτείνοντας το δίκτυο της αγοράς μας χάρη στα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η επερχόμενη Διεθνής Το Συνέδριο Εσπεριδοειδών, το 14ο του οποίου θα διοργανωθεί το 2021 “, κατέληξε. «Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται χωρίς παύση.»

Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της Τουρκίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βασικό στοιχείο της οικονομίας. Ειδικά, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι. Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών από την Τουρκία στη Ρωσία αυξήθηκαν 47% από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας τα 118 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat).

Συνολικά, 197.000 τόνοι εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι, εξήχθησαν στη Ρωσία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τουρκικών εσπεριδοειδών, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα μανταρίνια είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών εσπεριδοειδών με 83.000 τόνους, ακολουθούμενο από πορτοκάλια (41.000 τόνους) και λεμόνια (30.000 τόνους). Οι τουρκικές γεωργικές εξαγωγές στη Ρωσία σημείωσαν συνολική αύξηση το 2020 καθώς έχει γίνει εναλλακτική λύση έναντι της Κίνας, η οποία αναγκάστηκε να αναστείλει τις εξαγωγές τροφίμων λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.