Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι αναμένουν τη χειρότερη συγκομιδή μελιού σε 50 χρόνια

by on 21 October 2021

Τη χειρότερη συγκομιδή τους εδώ και δεκαετίες, αναμένουν οι Γάλλοι μελισσοκόμοι, καθώς ο απρόσμενα κρύος και υγρός καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής απέτρεψε τις μέλισσες από το να κάνουν τη δουλειά τους: να παράγουν μέλι.

Η ένωση μελισσοκόμων UNAF δήλωσε ότι με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις περιφερειακές ενώσεις, αναμένει ότι η συγκομιδή μελιού για το 2021 θα κυμανθεί σε 7.000- 9.000 τόνους, ή περίπου το ένα τρίτο της συγκομιδής του 2020.about:blankRemaining Time-0:00FullscreenMute

«Αυτή θα είναι η χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία του οργανισμού μας, η χειρότερη σε τουλάχιστον 50 χρόνια», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της UNAF, Κρίστιαν Πονς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι παρόμοια για όλη την Ευρώπη. Οι κακές καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην παραγωγή μελιού, προειδοποίησε.

Η UNAF είπε ότι το 2021 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για το μέλι καθώς, με εξαίρεση μερικές λίγες περιοχές στη Γαλλία που ξεχώρισαν, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για τις μέλισσες την άνοιξη και το καλοκαίρι, με μεγάλες περιόδους παγετού, κρύου, βροχής και βόρειων ανέμων.

«Η κλιματική αλλαγή, που οι μελισσοκόμοι αισθάνονται για περισσότερο από 15 χρόνια, μας χτυπάει πραγματικά», δήλωσε η UNAF, προσθέτοντας ότι οι περίοδοι ανθοφορίας γίνονται όλο και πιο σύντομες.

Λόγω παγετού και βροχοπτώσεων, δεν θα υπάρξει ουσιαστικά μέλι ακακίας φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η παραγωγή μελιού από δεντρολίβανο, θυμάρι και ερείκη, καθώς και η συγκομιδή μελιού καστανιάς και ηλίανθου, ήταν φτωχή έως σχεδόν μηδενική.

Η παραγωγή μελιού δάσους, βουνού και πεύκου ήταν επίσης απογοητευτική καθώς η περίοδος ανθοφορίας ήταν πολύ σύντομη και μόνο το μέλι λεβάντας στη Μεσόγειο νοτιοανατολικά της χώρας έδωσε καλή συγκομιδή, ανέφερε η UNAF.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι η Γαλλία καταναλώνει περίπου 40.000 τόνους μέλι ετησίως και εισάγει περισσότερους από 30.000 τόνους. Ο όγκος των εξαγωγών φέτος θα είναι πολύ χαμηλός, ανέφερε.