Οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκαν 9 μήνες στη σειρά. Έφθασαν το 1,8 εκατομμύρια τον Νοέμβριο…

by on 30 December 2021
People wait for their luggage at the airport in Antalya, Turkey, August 2020. (Shutterstock Photo)

Ακολουθώντας μια ανοδική τάση για εννέα συνεχόμενους μήνες, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία έφτασαν σχεδόν το 1,8 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, αποκάλυψαν επίσημα στοιχεία

Ο αριθμός των αλλοδαπών που επισκέφθηκαν την Τουρκία αυξήθηκε κατά 111,5% από τον Νοέμβριο του 2020, αλλά παρέμεινε μειωμένος κατά 19,5% σε σύγκριση με το προ πανδημίας επίπεδό του τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τον περασμένο μήνα, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας η Κωνσταντινούπολη ήταν η κορυφαία κλήρωση για ξένους επισκέπτες με μερίδιο 57%, προσελκύοντας 997.621 ξένους.

Ακολούθησαν το θέρετρο της Μεσογείου, η Αττάλεια και η Αδριανούπολη στη βορειοδυτική Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν ότι η χώρα υποδέχτηκε 2,6 εκατομμύρια επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων Τούρκων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό.

Οι Ρώσοι αποτελούσαν το 11%, ή 192.809, του συνόλου των επισκεπτών, ακολουθούμενοι από 159.237 Βούλγαροι, 152.026 Γερμανοί, 136.950 Ιρανοί και 67.797 Ιρακινοί.

Τον Ιανουάριο-Νοέμβριο, η χώρα υποδέχτηκε 22,8 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 89,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία και τα σχέδια του έτους για τον τουρισμό για την επόμενη περίοδο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι είπε ότι ο στόχος εσόδων από τον τουρισμό για το 2021 των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων (284 δισεκατομμύρια TL) έχει επιτευχθεί. Σημείωσε ότι ο στόχος του επόμενου έτους είναι να φτάσει τα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία πέτυχε προηγουμένως η βιομηχανία πριν από την πανδημία το 2019, σπάζοντας ένα ρεκόρ όλων των εποχών.

Μιλώντας στο Anadolu Agency (AA), ο Ερσόι τόνισε ότι αν και ο στόχος τους μπορεί να ήταν δυναμικός, επετεύχθη.

«Δηλώσαμε συγκεκριμένα ότι στοχεύουμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας από 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια με 100% αύξηση. Ήταν ένας φιλόδοξος και δύσκολος στόχος, αλλά στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι επιτεύχθηκε», είπε.

Όταν πρόκειται για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, η Τουρκία δίνει μια καλή μάχη, είπε ο Ερσόι, προσθέτοντας: «Φυσικά, δεν αρκεί ως Τουρκία να πολεμήσουμε μόνοι σε αυτή τη διαδικασία. Οι χώρες που μας παρέχουν τουρίστες πρέπει επίσης να καταπολεμήσει με επιτυχία την πανδημία, ώστε να είναι ανοιχτή η αμοιβαία εναέρια κυκλοφορία. Η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί ξανά τον Μάιο».