Οι αφίξεις ξένων τουριστών της Τουρκίας εκτινάσσονται κατά 128% φτάνοντας τα 23,3 εκατομμύρια…. (περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου)

by on 29 August 2022

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 128% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου φέτος σε σύγκριση με το πρώτο επτάμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα.

Με αυτή την αύξηση, οι αφίξεις τουριστών έχουν φτάσει τα 23,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο επτάμηνο, η Γερμανία έστειλε τους περισσότερους τουρίστες στην Τουρκία.

Ο αριθμός των επισκεπτών που προέρχονται από τη χώρα αυτή ξεπέρασε τα 2,9 εκατομμύρια με άνοδο 137% από έτος σε έτος.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με αύξηση 41,36% για να φτάσουν τα 2,1 εκατομμύρια ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την τρίτη θέση με αύξηση 2.036% και 1,8 εκατομμύρια τουρίστες από τη χώρα αυτή.

Τη Βρετανία ακολούθησαν η Βουλγαρία και το Ιράν, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat), συνολικά 26,1 εκατομμύρια επισκέπτες φιλοξενήθηκαν την περίοδο, μαζί με 3,1 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Μόνο τον περασμένο μήνα, η χώρα φιλοξένησε 6,6 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες με αύξηση 52,84% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η Γερμανία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση τον Ιούλιο με 962.003 επισκέπτες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 741.419 και 545.973 επισκέπτες, αντίστοιχα.

Μετά τη Βρετανία ακολούθησαν η Ολλανδία και η Βουλγαρία.

Ο αριθμός των τουριστών που εισέρχονται από τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές αγορές αυξάνεται ήδη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα οι εποχικές προσδοκίες της Τουρκίας να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων του κλάδου.

Η Türkiye τον περασμένο μήνα αύξησε τους στόχους της σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό και 47 εκατομμύρια τουρίστες για φέτος, από προηγούμενες προβλέψεις για 35 και 45 εκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι του κλάδου αναφέρουν τη θέση της Τουρκίας και την προσεκτική πολιτική της όταν πρόκειται για τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει αυτό που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «ισορροπημένη» προσέγγιση για το Κίεβο και τη Μόσχα και έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τις δύο χώρες.

Η Άγκυρα επέκρινε τη ρωσική εισβολή, έστειλε οπλισμένα drones στην Ουκρανία και προσπάθησε να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Ωστόσο, δεν έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα και επιδιώκει να διατηρήσει στενούς δεσμούς εμπορίου, ενέργειας και τουρισμού.

Τουλάχιστον πέντε τουρκικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, επιτρέποντας στους Ρώσους τουρίστες να πληρώνουν για τις αγορές τους στην Τουρκία.

Οι ρωσικές κάρτες που εκδόθηκαν από τη Visa και τη Mastercard σταμάτησαν να λειτουργούν στο εξωτερικό αφού τα δύο πιο σημαντικά δίκτυα επεξεργασίας πληρωμών στον κόσμο σταμάτησαν να λειτουργούν στις αρχές Μαρτίου.

Η Τουρκία είναι επίσης από τις λίγες χώρες που διατήρησαν αμοιβαίες πτήσεις με τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ήταν η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών της Τουρκίας, αντίστοιχα, το 2021. Οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 19% των ξένων επισκεπτών, με 4,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ η Ουκρανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη με 8,3%, με 2,1 εκατομμύρια άτομα.

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 94,1% στα 24,71 εκατομμύρια πέρυσι, όταν τα μέτρα για τον COVID-19 χαλάρωσαν σε σύγκριση με το 2020. Τα έσοδα από τον τουρισμό διπλασιάστηκαν σε σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακάμπτοντας από τη χειρότερη επίδραση του COVID-19, αλλά παραμένοντας πολύ κάτω από το επίπεδο που καταγράφηκε το 2019.