ΞΕΠΛΕΝΑΝ ΜΕΣΩ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;

by on 26 December 2015

Στη σύλληψη 79 ατόμων που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα διαφθοράς, τα οποία τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση χρηματικού ποσού άνω των 100 εκατ. ευρώ, προχώρησε η σερβική αστυνομία, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ένας πρώην υπουργός.

«Οι άνθρωποι αυτοί διέπραξαν από το 2004 πολλά αδικήματα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας (…) που τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας πρώην υπουργός, πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι, όπως και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Ο Σέρβος ΥΠΕΣ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του πρώην υπουργού, παρά τον κατονόμασε μόνο με τα αρχικά του ονόματός του, Σ.Μ..

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Blic, πρόκειται για τον Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς, πρώην υπουργό Εμπορίου στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς, του Σέρβου πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2003. Ο Μιλοσάβλιεβιτς είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας.

«Οι ύποπτοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, κατάχρησης εξουσίας και δωροδοκίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που γίνεται με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Ο αγώνας μας κατά της διαφθοράς δεν λαμβάνει υπόψη αν κάποιος ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ούτε το αξίωμα» που κατέχουν οι ύποπτοι, σημείωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση των συλλήψεων αυτών γίνεται δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα από την Σερβία, στις 14 Δεκεμβρίου, των δύο πρώτων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο