ΝΤΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP, ΣΕΝΤΕΝΟ

by on 28 January 2018

Στο στόχαστρο των πορτογαλικών Αρχών βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, με τοπικά μέσα να μεταδίδουν ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία του για εισιτήρια που φέρεται να έλαβε από την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα Benfica.

Την είδηση μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, ενώ το γραφείο των εισαγγελικών Αρχών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή ερευνών στο υπουργείο Οικονομικών στην Πορτογαλία, σημειώνοντας πάντως ότι δεν προέκυψαν κατηγορίες αναφορικά με κάποιο έγκλημα σε βάρος κανενός προσώπου. Το γραφείο του εισαγγελέα, παράλληλα, δεν έκανε καμία αναφορά στον Σεντένο, ο οποίος σημειωτέον ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Eurogroup στις 13 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας, εκπρόσωπος δήλωσε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές για τις ανάγκες της έρευνας, αλλά δεν μπορεί να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω των κανόνων για τη διασφάλιση του προσωπικού απορρήτου. Αν και ο ίδιος ο Σεντένο δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό, όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία από το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, η έρευνα επικεντρώθηκε στον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Benfica, Λούις Βιέιρα, στην απόκτηση φοροαπαλλαγής για τον γιο του και σε περσινό αίτημα του Σεντένο για εισιτήρια σε παιχνίδι της Benfica.

Το υπουργείο αρνείται οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του Σεντένο και του Βιέιρα, σχετικά με τη φορολογική κατάσταση του γιου του Βιέιρα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κυβερνητικής εμπλοκής στην υπόθεση. Όπως διευκρίνισε συγκεκριμένα το υπουργείο, οι εν λόγω φοροαπαλλαγές αποτελούν ευθύνη των δημοτικών Αρχών.

Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι ο Σεντένο έλαβε δύο εισιτήρια ειδικής πρόσβασης στο παιχνίδι της Benfica τον περασμένο Απρίλιο, αλλά επισημαίνει ότι αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας και ότι δεν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας.