ΜΠΟΡΙΣΟΦ: ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΝΟΤΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ»!

by on 7 March 2019

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, αυτός που το 2014 υπέκυψε στις πιέσεις αμερικανών και ευρωπαϊκής νομενκλατούρας και έκανε πίσω στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού, τώρα αποκαλεί «προδότες» εκείνους που επιμένουν να αντιδρούν στο νέο-μέσω Τουρκίας-αγωγό.

Τελικά ωρισμένοι πολιτικοί δεν έχουν «το θεό τους»! Να, καλή ώρα ο Μπόικο Μπορίσοφ. Υποδεχόμενος το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη Σόφια αναφέρθηκε στην πιθανότητα κατασκευής-προέκτασης του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τον πυθμένα της Μαύρης θάλασσας ως τα τουρκικά παράλια και από εκεί προς την Ευρώπη. Η Βουλγαρία κόπτεται διακαώς ώστε η μια γραμμή της «Τουρκικής Ροής», να περάσει μέσα από τη Βουλγαρία.

— Οποιος αντιδρά στην κατασκευή του αγωγού μέσω του βουλγαρικού εδάφους είναι…προδότης, τόνισε ο Μπορίσοφ. Και θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς μαζί του, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Βουλγαρία.

Το «ωραίο» είναι ότι μόλις πέντε χρόνια πριν ο ίδιος ο Μπορίσοφ ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης που αρνήθηκε να κρατήσει το λόγο που είχε δώσει στη Μόσχα σχετικά με την κατασκευή του αγωγού αυτού, όχι όμως μέσω Τουρκίας αλλά από τη Ρωσία κατευθείαν στη Βουλγαρία! Η άρνηση αυτή ανάγκασε το Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις εργασίες του έργου εκείνου. Το ιερατείο των Βρυξελλών γελούσε ειρωνικά για «τα παθήματα των Ρώσων…».

Πριν πετεινός «λαλήσει τρεις», ο Πούτιν συμφώνησε με την πρόταση Ερντογάν να γίνει ο ίδιος αγωγός και αντί να βγαίνει στα βουλγαρικά παράλια, αφού εκείνοι τον σαμποτάρισαν, να βγαίνει στα τουρκικά! Και να τώρα το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού είναι πλέον εδώ και δυο μήνες έτοιμο!

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, Αλεξέι Μίλλερ, ο αγωγός προς τα τουρκικά παράλια στήθηκε χρονικά νωρίτερα από ότι είχε προγραμματισθεί. 
Τώρα, «όσοι πιστοί» προσέλθετε! Όπως βλέπουμε, πρώτος και καλύτερος προσέρχεται ο…πολέμιος του αγωγού πριν πέντε χρόνια, Μπορίσοφ. Και…κατακεραυνώνει τους»προδότες». Σωστά. Διότι το ‘14 κάποιες «σειρήνες»του υποσχέθηκαν «λαγούς με πετραχήλια», όπως κάνουν συνήθως για ιδιοτελείς σκοπούς.

Έλα όμως που χρειάστηκαν μόλις πέντε χρόνια για να έρθουν κυριολεκτικα τα πάνω-κάτω.

Οι Γερμανοί από τη Βαλτική δεν υπέκυψαν τελικά στις αφόρητες πιέσεις της Ουάσιγκτον, (έχουμε γράψει ειδικά για το θέμα στο Sputnik), και ήδη υλοποιείται ο «Βόρειος αγωγός-2». Το Βερολίνο και προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ, αγνόησαν τις σαθρές αιτιάσεις των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, εισάκουσαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τελικά ο αγωγός…γίνεται!

Με τη «Τουρκική Ροή», τα πράγματα ήταν ακόμα πιο απλά. Η Συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας δεν είχε καμμία σχέση με την Ε.Ε. το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού έγινε σε χρόνο ρεκόρ και είναι έργο εκτός Ε.Ε. Η μια γραμμή του αγωγού θα τραβά προς κάλυψη εσωτερικών αναγκών της Τουρκίας, η άλλη θα μεταφέρει 15,75 δις κυβικά το χρόνο προς κάλυψη αναγκών βαλκανικών και ευρωπαϊκών χωρών. Από εκεί που θα περνάει η γραμμή αυτή θα αφήνει εισοδήματα στη χώρα και πολύ πιο συμφέρουσες συμφωνίες προμήθειας φ.α.

Ποιο είναι το εμπόδιο; Μα η ευρωγραφειοκρατία! Αυτή την οποία αγνόησε η Μέρκελ…

Γιατί να υποκύψουμε εμείς, σκέφτεται τώρα ο Μπορίσοφ. Υποκύψαμε μια φορά και…χάσαμε! Πόσο δε που η χώρα του δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα το 2014 όταν σαμποτάρισε την κατασκευή του αγωγού.

Θυμάμαι τη φράση του Βούλγαρου πρωθυπουργού πριν ένα εξάμηνο που κατάλαβε ότι ο νότιος αγωγός θα γίνει και χωρίς τη συμμετοχή της χώρας του: Οι ευρωπαίοι εταίροι μας…πρόδωσαν και είχαμε τεράστιες απώλειες!

Στερνή μου γνώση να σ´είχα πρώτα, λέει η παροιμία…

— Η νέα γραμμή δεν θα πρέπει να επαναλάβει την πικρή τύχη της «Νότιας Ροής» πριν από πέντε χρόνια, θύμισε στους Βούλγαρους συνομιλητές του ο Ρώσος πρωθυπουργός. 
Το αν θα περάσει η γραμμή από το τουρκικό έδαφος στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας αυτό εξαρτάται από τις εγγυήσεις που θα πάρει η Σόφια από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπουν εμπόδια στην κατασκευή, ξεκαθάρισε ο Μεντβέντεφ.

Περίπου με τα ίδια λόγια είχε μιλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τσίπρα. 
Το 2014 στις Βρυξέλλες «γελούσαν»με τα παθήματα των Ρώσων. Τότε πίστευαν ότι τον αγωγό τον χρειάζεται η Μόσχα για γαιωπολιτικούς λόγους. Σήμερα οι «φωστήρες»της ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας και οι πολλαπλοί τρόφιμοι της Ουάσιγκτον που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες και μόνο ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετούν, κατανοούν ότι το ρωσικό φ.α. είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα πλέον δε γελούν. Στις επίμονες αιτιάσεις των Βουλγάρων επιτετραμμένων προσεγγίζουν τα θέμα στο στυλ «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»! Είναι ίσως από κεκτημένη ταχύτητα!

Εν κατακλείδι, ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι γεγονός. Παίζει ακόμα ποια χώρα θα έχει το…προβάδισμα προς τη μεριά της Ευρώπης. Οι χώρες αυτές είναι δύο. Βουλγαρία και Ελλάδα. Προς ποια θα κλείνει η πλάστιγγα; Θέλετε την…ταπεινή μου γνώμη; Και προς τις δύο! Αρκεί να γίνει αυτό που θέτει ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. Και υπό την προϋπόθεση ότι και στη Σόφια και κυρίως στην Αθήνα θα υπάρξει…Οδυσσέας που θα καταφέρει να ξεπεράσει τις υπερατλαντικές σειρήνες! 
Ο αγωγός προς το Νότο είναι στα σχέδια της ΓΚΑΖΠΡΟΜ να…διπλασιαστεί, όπως και εκείνος από τη Βαλτική. Να μεταφέρονται άλλα 32 δις κυβικά! Αυτό υποδείχνουν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς!

Κάποιοι στα ελληνικά ΜΜΕ «κοκορεύονται» τώρα με την ανακοίνωση περί ανίχνευσης τεραστίων αποθεμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και ακολουθούν την…πεπατημένη. 
— Θα γεμίσουμε-λένε-με αέριο την Ευρώπη, δεν τους έχουμε ανάγκη τους…Ρώσους,και άλλα τέτοια ευτράπελα…

Όσοι όμως γνωρίζουν τα θέματα ενέργειας κατανοούν ότι τώρα ακριβώς συμφέρει την Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων να κάνουν τους αγωγούς και όταν αντληθούν τα αποθέματα που ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν, η Ελλάδα πολλαπλασιάζει τη σημασία της ως παίκτης-κλειδί στη μεταφορά φ.α. μέσω αγωγών που θα περνούν από το έδαφος της και θα έχουν διαφορετική προέλευση. Άλλωστε η Ευρώπη δεν κόπτεται για διαφοροποίηση δρόμων και πηγών ενέργειας; Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος το ή τη μια ή την άλλη πηγή και ας περάσουμε στη συμφέρουσα λογική, και στη μια και στην άλλη. Προς το παρόν η μόνη σίγουρη είναι η…ρωσική. Για τα άλλα…οψόμεθα!

Δημήτρης Λιάτσος – sputniknews.gr