ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ES SIDER ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΤΟ ΤΑΝΚΕΡ MINERVA ELEONORA ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

by on 21 September 2020

Μπορεί ο Χαλίφα Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, να αποφάσισε πως οι δυνάμεις του θα προχωρήσουν στην επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου, αφού είχαν αποκλείσει από τον Ιανουάριο τις εγκαταστάσεις εξαγωγής, λογάριασε όμως όπως φαίνεται χωρίς τον ξενοδόχο ! Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) παρενέβη λέγοντας  πως δεν πρόκειται να άρει την κατάσταση ανωτέρας βίας, υπό την οποία έχει θέσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές, μέχρι να αποστρατιωτικοποιηθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Έτσι η National Oil Corp. της Λιβύης ακύρωσε την εξαγωγή ακατέργαστου φορτίου από το λιμάνι Es Sider. Η κατάσταση ασφαλείας είναι υπερβολικά αδύναμη για να επιτρέψει σε ένα ναυλωμένο δεξαμενόπλοιο από την αμερικανική Hess να φορτώσει στο λιμάνι.

Η αυξημένη παρουσία ένοπλων μισθοφόρων στο Es Sider έκανε την NOC απρόθυμη να άρει την ανωτέρα βία στις φορτώσεις στον τερματικό σταθμό, ανέφεραν οι πηγές υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Η Hess έχει ναυλώσει το ελληνικής σημαίας Minerva Eleonoraσυμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου –  για να πάρει 600.000 βαρέλια αργού από τις αποθήκες του Es Sider και το πλοίο έχει φτάσει στις 10 Σεπτεμβρίου παραμένοντας εκεί μπλοκαρισμένο.