ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ: Η ΕΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΔΟΣΗ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

by on 15 Μάρτιος 2019

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την δεύτερη δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες.

Στην ομιλία της κατά την έναρξη της Διάσκεψης της ΕΕ και του ΟΗΕ για την Υποστήριξη του Μέλλοντος της Συρίας και της Περιοχής στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η λύση στη Συρία δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική.

Εφιστώντας την προσοχή στο ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χρήζουν σημασίας από την άποψη της εξεύρεσης μιας διαπραγματευμένης πολιτικής λύσης, είπε ότι παράλληλα θα πρέπει και οι εκεχειρίες να ενισχυθούν με ένα πολιτικό πλαίσιο.

Η Μογκερίνι ανέφερε ότι όπως έχει δείξει και η ευρωπαϊκή ιστορία, η δικαιοσύνη δεν είναι εφικτή χωρίς την επίτευξη συμβιβασμού και τόνισε πως ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η κοινωνική αναδιάρθρωση της Συρίας.

Υπογράμμισε εξάλλου πως θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς διαδρομές για την επιστροφή των Σύρων μεταναστών στην χώρα τους και ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις και τους λαούς της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας που εδώ και χρόνια φιλοξενούν Σύρους.

«Η ΕΕ δεσμεύεται να προσφέρει 560 εκατομμύρια ευρώ για την κρίση στη Συρία για το 2019 και σκοπεύουμε να διαθέσουμε το ίδιο ποσό για το 2020 και το 2021», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η Μογκερίνι είπε το παρακάτω:

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι θα διαθέσουμε 1,5 δισ. ευρώ για την δεύτερη δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Σύρους στην Τουρκία»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »