ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ Ο…. ΦΡΑΝΣ…Ε !

by on 8 August 2019

Τριγμούς στη διπλωματική σκακιέρα προκαλεί η ψυχροπολεμική σχέση Ουάσινγκτον – Τεχεράνης. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε αυστηρό ύφος, έστειλε μήνυμα προς τον Γάλλο ομόλογό του. Ο λόγος; Η παρέμβαση στην οποία φέρεται να προχώρησε το Παρίσι σχετικά με τις επαφές ΗΠΑ – Ιράν. 


Ο Τραμπ κατηγόρησε, δε, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι στέλνει «ανάμεικτα μηνύματα» στην Τεχεράνη για το ενδεχόμενο συνομιλιών.

«Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται το Ιράν. Θέλει απελπισμένα να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ, όμως λαμβάνει ανάμεικτα μηνύματα από εκείνους που παριστάνουν τους εκροσώπους μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας» έγραψε στο ένα tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο δεύτερο σημείωσε: «Ξέρω, οι προθέσεις του Εμανουέλ Μακρόν είναι καλές, όπως και των υπολοίπων, όμως κανείς δεν μιλά εκ μέρους των ΗΠΑ, παρά μόνο οι ίδιες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εκπροσωπεί, με κανέναν τρόπο».

Ένα 24ωρο νωρίτερα Γάλλος αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δεν είχε προσκληθεί στην τελευταία Σύνοδο των G7. Η αποκάλυψη λειτούργησε ως διάψευση σε δημοσίευμα, το οποίο ήθελε τους Ευρωπαίους ηγετες να επιχειρούν την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον. 

Στο δημοσίευμα αναφερόταν, επίσης, ότι ο Μακρόν κάλεσε τον Ρουχανί στο Μπιαρίτζ για να συναντηθεί με τον Τραμπ, ενώς ο  Ιρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ. 

Επί μήνες Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία εργάζονται στην κατεύθυνση διάσωσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά, από την οποία έχουν αποχωρήσει εδώ και ένα χρόνο οι ΗΠΑ.

Το κλίμα αναμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δυναμιτίζουν οι κυρώσεις σε βάρος της τελευταίας, οι οποίες και κορυφώνουν τη διμερή κόντρα. 

protothema.gr