Μια μέρα μετά τη σπάνια συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μεταφέρει 155 εκατομμύρια δολάρια στην Παλαιστινιακή Αρχή

by on 31 August 2021
Israeli Alternate Prime Minister and Defense Minister Benny Gantz attends a Cabinet meeting of the new government at Chagall State Hall in the Knesset, Jerusalem, May 24, 2020.

Οι Times της Ισραήλ αναφέρουν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να παρακάμψει έναν νόμο του 2018 που απαιτεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να παρακρατήσει ένα μέρος των φορολογικών εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό της ΠΑ ως τιμωρία για τα επιδόματα που απονέμει η Ραμάλα σε Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και οι οικογένειες τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόσφατα ανακοινωθείσα μεταφορά μετρητών θα χρηματοδοτηθεί χρησιμοποιώντας περίπου 186 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα που κατασχέθηκαν από το Ισραήλ νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Ο Γκαντς είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα διαμονής χιλιάδων Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τη Λωρίδα της Γάζας ή άλλες χώρες, που ζουν στη Δυτική Όχθη χωρίς νομικό καθεστώς.

Οι χειρονομίες καλής θέλησης ακολουθούν τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον Αμπάς το βράδυ στη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, σε αυτό που σηματοδότησε τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες σε περισσότερο από μια δεκαετία μεταξύ υψηλού επιπέδου Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Ο Γκαντς είπε ότι μαζί με τον 85χρονο Παλαιστίνιο ηγέτη συζήτησαν «θέματα ασφάλειας, πολιτικά και οικονομικά θέματα».

«Είπα στον Πρόεδρο Αμπάς ότι το Ισραήλ επιδιώκει να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομία της ΠΑ», ανέφερε ο Γκαντς σε tweet. «Συζητήσαμε επίσης για τη διαμόρφωση της ασφάλειας και των οικονομικών καταστάσεων στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε περαιτέρω για τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης », έγραψε στο Twitter.

Ανώτερος αξιωματούχος του PA, Hussein al-Sheikh, δήλωσε ότι οι βραδινές συνομιλίες κάλυψαν «όλες τις πτυχές» των παλαιστινιακών-ισραηλινών σχέσεων, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έγινε συζήτηση για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αλλά ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός που υποστηρίζει τους εποίκους και αντιτίθεται στην παλαιστινιακή κρατικότητα, είπε ότι απέκλεισε τις προοπτικές ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Πηγή κοντά στον Μπένετ είπε στη Haaretz, «Δεν υπάρχει διπλωματική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, ούτε θα υπάρξει». Συμμετείχε επίσης στη συνάντηση ο Γκασάν Αλιάν, ο οποίος διευθύνει το ισραηλινό αμυντικό σώμα υπεύθυνο για τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την Παλαιστινιακή πλευρά, ο Σεΐχης και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ματζίντ Φαράτζ έλαβαν μέρος. Στα μέσα Ιουλίου, ο Γκαντς μίλησε με τον Αμπάς στο τηλέφωνο στην πιο υψηλού επιπέδου γνωστή επαφή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών από το τηλεφώνημα του 2017 μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αμπάς.

Η σπάνια συνάντησή τους ήρθe ώρες μετά την αποχώρηση του Μπένετ από την Ουάσιγκτον μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δύο ημέρες νωρίτερα.

Κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο. Στις 27, ο Μπάιντεν «υπογράμμισε τη σημασία των βημάτων για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων και τη στήριξη μεγαλύτερων οικονομικών ευκαιριών για αυτούς», σύμφωνα με μια ανάγνωση των ΗΠΑ.

Μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν την οργή τους για τις συνομιλίες Αμπάς-Γκαντς. Εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε τις συνομιλίες «μαχαίρι στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού».