ΜΗΤΣΑΡΑ, ΘΟΛΩΝΕΙΣ ΤΑ ΝΕΡΑ ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ;

by on 12 August 2019

Η Fluxys, μέτοχος της Senfluga – μαζί με την ιταλική Snam, και την ισπανική Enagas – κατέχει ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ).

Η Fluxys  είναι ο βασικός εταίρος της Ρωσικής Novatek στην Ευρώπη. Η Novatek, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, είναι «συνιδιοκτημένος» από τον δισεκατομμυριούχο Gennady Timchenko, στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τόσο το Timchenko όσο και το Novatek υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Συμφωνία Fluxys Yamal Novatek

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2014, η ρωσική Yamal και η βελγική Fluxys ανακοίνωσαν συμφωνία σχετικά με τις υπηρεσίες μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο τερματικό Zeebrugge του Βελγίου.

Η Fluxys εκμεταλλεύεται το δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού Zeebrugge.

Ένα εργοστάσιο υγροποίησης Arctic των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Yamal LNG είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο φυσικού αερίου της Ρωσίας. Ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο αερίου χτίστηκε στη χερσόνησο Yamal, μια απομονωμένη περιοχή στη Σιβηρία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Το σχέδιο “επωφελήθηκε” από ισχυρή κρατική στήριξη, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται σε λιμενικές και συναφείς υποδομές.

Αλλά το Yamal είναι ένα ιδιωτικό έργο. Η Novatek, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας (μετά την κρατική εταιρεία Gazprom), κατέχει το 50,1% της Yamal LNG. Ο τομέας φυσικού αερίου South-Tambeyskoye της Novatek παρέχει τροφοδοσία για το έργο. Και η Novatek ανήκει εν μέρει στον Ρώσο ολιγάρχη Γκενάντι Τσιτσένκο, έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Ρωσία.

Ο Fluxis συνεργάζεται με ολιγάρχες – μαύρη λίστα

Η συμφωνία μεταξύ του Yamal της Novatek και της βελγικής Fluxys ήρθε ως μεγάλη έκπληξη. Στις 20 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε απάντηση της προσάρτησης της Κριμαίας και της παρέμβασης στην Ανατολική Ουκρανία, επέβαλαν κυρώσεις στα ρωσικά άτομα και επιχειρήσεις. Ένας από τους κύριους στόχους: Gennady Nikolayevich Timchenko. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ “πέρασε” στη μαύρη λίστα OFAC) τον Genady Timchenko και τις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένου του Novatek.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τον Timchenko (ο οποίος εκτιμάται από τη Forbes ότι «αξίζει» 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ως μέλος του εσωτερικού κύκλου του Πούτιν. Οι δραστηριότητες του Timchenko στον ενεργειακό τομέα, που δημιούργησε η OFAC, συνδέονται άμεσα με τον Πούτιν. Ως αποτέλεσμα, ο Timchenko ορίστηκε στις 20 Μαρτίου 2014 σύμφωνα με την “Ε.Ο. 13661” για να ενεργεί για λογαριασμό ή για λογαριασμό ή να υποστηρίζει ουσιαστικά, να χρηματοδοτεί ή να παρέχει χρηματοοικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη, ή αγαθά και υπηρεσίες προς ή υπέρ ενός ανώτερου υπαλλήλου της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο “αξιόπιστος συνεργάτης” της Novatek,

Η συμφωνία με την Fluxys ήταν απαραίτητη για την επιτυχία του σχεδίου Yamal. Εκτός από τις δυτικές κυρώσεις, το γιγαντιαίο έργο της Ρωσίας αντιμετώπιζε ένα άλλο δύσκολο κομμάτι: το κόστος της ναυτιλίας.

Το αέριο Yamal βρίσκεται πολύ στην Αρκτική Βόρεια. Ενώ η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας είναι γενικά πλεύσιμη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν τα πλοία της Yamal είναι σε θέση να προσεγγίσουν άμεσα τους κορυφαίους αγοραστές, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα απευθείας, το πέρασμα παραμένει παγωμένο για επτά τουλάχιστον μήνες το χρόνο. Οι ετήσιες μακρές παραδόσεις από τη χερσόνησο Yamal στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού δεν είναι δυνατές χωρίς υποστήριξη από δυτικό τερματικό σταθμό.

Τον Ιούνιο του 2014, η Novatek χαρακτήρισε τη συμφωνία με τον Fluxys ως “σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση του έργου Yamal LNG”. Και παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι Yamal και Fluxys υπέγραψαν συμφωνία 20ετών για τη μεταφόρτωση έως και 8 εκατομμυρίων mt / έτος στις 6 Μαρτίου 2015. Η αξία της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά η Yamal δήλωσε ότι αξίζει περισσότερα από 1 δισ. Δολάρια.

“Η σύμβαση με την Fluxys LNG, ένας έμπειρος και αξιόπιστος συνεργάτης, θα εξασφαλίσει την αλυσίδα εφοδιασμού ΥΦΑ για τους αγοραστές μας” – ανακοίνωσε η Yamal. Σε κοινή δήλωσή του, το «ζεύγος» δήλωσε ότι η πλατφόρμα μεταφόρτωσης στο Zeebrugge θα αποτελούσε “αναπόσπαστο τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού που θα επέτρεπε την προμήθεια ΥΦΑ από την Yamal να φτάσει στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού όταν η χειμερινή ναυσιπλοΐα είναι κλειστή στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας του Αρκτικού Ωκεανού, -για την προμήθεια ΥΦΑ στην περιοχή αυτή. “

Η Fluxys εμπορεύεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Η σχέση της βελγικής εταιρείας με τη Novatek επιταχύνθηκε τον Ιούνιο του 2017, όταν η ρωσική επιχείρηση ενέργειας υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Fluxys. Η συμφωνία υπογράφηκε στην Αγία Πετρούπολη από τον Pascal de Buck, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fluxys και τον Leonid Mikhelson, τον εταίρο του Timchenko στο Novatek και τον πρόεδρο της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, μεταξύ άλλων έργων, η Novatek και η Fluxys “προτίθενται να επιδιώξουν στρατηγική συνεργασία στην ανάπτυξη έργων ΥΦΑ στην Ευρώπη και στην εμπορία ΥΦΑ στην Ευρώπη.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Fluxys συμμετείχε σε κοινοπραξία (υπό την ηγεσία άλλου υποστηρικτή της ρωσικής LNG στην Ευρώπη, Snam SpA), να υποβάλει προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον οποίο και «απέκτησε»

Ένα 48ωρο πριν ανακοινώθηκε συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings, που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ, με την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου ως αγοραστής και οι Snam, Enagas International και Fluxys ως πωλητές !

Συνεχίζεται