ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΝ ΟΨΕΙ… ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ;;;

by on 23 March 2018

Το κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets έχει επιδεινωθεί αυτή την εβδομάδα, κάτι που απεικονίζεται τόσο στην εννεαήμερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και στην εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά από ένα διάστημα σταθερής βελτίωσης με σημαντική άνοδο του τζίρου και αυτονόμησης από το Χ.Α. Οι επιφυλακτικές έως και αρνητικές εκθέσεις αυτής της εβδομάδας από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες υπογραμμίζουν τις ανησυχίες και τους ακόμα υπαρκτούς κινδύνους γύρω από την Ελλάδα, σε μία στιγμή μάλιστα που οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη αρχίσει και ακούν στο βάθος τα… τύμπανα του εμπορικού πολέμου, στρέφοντας τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Έτσι, αν και τα ομόλογα διεθνώς σήμερα σημειώνουν βελτίωση λόγω της φυγής των επενδυτών από τις μετοχές και τα risk-assets γενικότερα, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες ακολουθούν μία περίοδο κερδών και υπεραποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,429% με άνοδο της τάξης του 3,7% από χθες όταν πριν μόλις μία εβδομάδα φλέρταρε με ένα yield κάτω του 4%, και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,668% με άνοδο 3,9%.

Το σήμα που έδωσε το Eurogroup για εκκίνηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν αυτό που πυροδότησε ένα σερί ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων, τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων, ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την Ελλάδα και ειδικά τις ελληνικές τράπεζες που αποτυπώθηκαν στα roadshows της JP Morgan και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όσο και στο νέο report της BofA Merrill Lynch η οποία συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, πάτησαν για μία ακόμη φορά το κουμπί της επιφυλακτικότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αν συνδυαστεί με τις ανησυχίες για νέες εντάσεις μεταξύ των Θεσμών με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες μετά και την έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ταμείο, η οποία και έφερε μνήμες από το καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου όπου το ΔΝΤ ζητούσε 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες και ΑQR προκαλώντας έντονο sell-off στην αγορά, οδηγούν σε έντονη μεταβλητότητα και σε στάση αναμονής τους επενδυτές, μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα τόσο σε ότι αφορά τα stress tests των τραπεζών, όσο και σε ότι αφορά το καθεστώς της Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όπως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, το μεγάλο σήμα για τους επενδυτές σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα είναι η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα σβήσει τις ανησυχίες γύρω από την βιωσιμότητά του. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τους επενδυτές, αφού οι όποιες αστοχίες ανοίγουν την πόρτα για νέες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα. Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φάνηκε ότι ο στόχος της ανάπτυξης για το 2017 δεν πιάνεται, ενώ οι αναλυτές με εκθέσεις τους ( βλ. Citi) σημειώνουν ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για φέτος και για το 2019 δεν πιάνεται.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα, είναι λογικό οι επενδυτές να επιλέγουν να απέχουν από το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων, σε μία στιγμή που διεθνώς οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο έχουν ενταθεί οδηγώντας σε risk-off στρατηγικές και σε assets που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η Goldman Sachs τόνισε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας αφού οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους δεν έχουν ακόμη καταλήξει, η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες υποβάλλονται σε stress tests, το οικονομικό και θεσμικό καθεστώς της Ελλάδας μετά το τρέχον πρόγραμμα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Το επενδυτικό κλίμα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα όλων αυτών των εκκρεμών θεμάτων, όπως προειδοποίησε.

Της Ελευθερίας Κούρταλη – capital