ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΙΑ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

by on 2 October 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ είπε ότι στη συνάντηση θα υπογραμμίσει την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Τουρκία.

«Παρόλες τις δυσκολίες, η ΕΕ έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ. Αλληλεξαρτιόμαστε όταν πρόκειται για τη νόμιμη μετανάστευση», δήλωσε.

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πρέπει να λυθεί, ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «η διπλωματία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εδώ».

Στη σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, θα ενημερώσω τους ηγέτες για την τηλεδιάσκεψη που είχα με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στις 14 Σεπτεμβρίου είπε η Μέρκελ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της ανέφερε ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και ιδίως οι σχέσεις με την Τουρκία και την Κίνα. Οι ηγέτες θα επιδείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα εστιάσουν σε διεθνή θέματα.

«Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν ιδίως οι σχέσεις με την Τουρκία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε προβλεψιμότητα και περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι σχέσεις είναι σημαντικές για μας. Υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι», δήλωσε ο Μισέλ.