ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΛΥΧΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ… (Έξτρα bonus video: Το λυχνάρι της Άρτεμης…..)

by on 12 September 2015

Το ότι είναι μαλακοπίτουρας ο Ολλανδός το ξέρουν και οι πέτρες. Όμως για δείτε τις δηλώσεις του. Καταγράφει ακριβώς ως έχουν τα πράγματα. Για αυτό μελλοθάνατε πατριώτη ετοίμασε λυχνάρια και λάμπες πετρελαίου γιατί θα σου χρειαστούν. Όχι θα μένει χωρίς ρεύμα για όλη την νύχτα η χώρα αλλά θα έχει και ημερήσιες διακοπές !!!  

…….Με σκληρή γλώσσα για τον τρόπο διακυβέρνησης της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Με μία σωστή και αξιοπρεπή διοίκηση η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ έκανε λόγο για ελληνικές κυβερνήσεις που εδώ και δεκαετίες «ήταν βουτηγμένες στη διαφθορά, την ανειλικρινή διακυβέρνηση, με έναν απολύτως δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα». «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της θα είναι πολύ δύσκολη», προειδοποίσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος πρόσθεσε: Οι Έλληνες έχουν μακρά παράδοση να “διορθώνουν” μια τρύπα με μια άλλη. Κακή λογιστική, διαφθορά, φοροδιαφυγή. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τελικά, είναι στο χέρι των Ελλήνων αν θα γίνουν Βόρεια ή Νότια Κορέα: καθαρή φτώχεια ή μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου»……..

Τι είπε ο μαλοκοπίτουρας; Ότι την χώρα κυβερνούσαν τα λαμόγια με τις παρέες τους. Έχει απόλυτο δίκιο. Ποιοι θα συνεχίσουν να κυβερνούν; Τα ίδια λαμόγια με τις ίδιες παρέες !!!

Στη Βόρεια Κορέα θα το ξέρετε ότι η νύχτα είναι μεγάλη και χωρίς ηλεκτρικό έτσι; Πόσα είναι τα χρέη προς την ΔΕΗ; Πάνω από 2 δις. Πόσο είναι το ρεύμα που εισάγει η ΔΕΗ; Πόσος είναι ο δανεισμός της με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Πόση είναι η μισθοδοσία της ΔΕΗ; Πόσα είναι τα διαθέσιμα ελεύθερα προς πρώτη αρπαγή από το δημόσιο για να πληρώσει συντάξεις επειδή λείπουν κάτι ψιλά από το ασφαλιστικό; Τι αναφέρει το μνημόνιο για την ΔΕΗ;   

Είναι ορισμένα ερωτήματα που επιτάσσουν άμεσα μελλοθάνατε πατριώτη να ετοιμάσεις λυχνάρια και λάμπες πετρελαίου από τώρα !!! πριν ξεκινήσουν οι διακοπές ηλεκτροδοσίας στη χώρα. Εσύ που γελάς τώρα, σου ετοιμάζω ωραίο ρεπορταζάκι περί ΔΕΗ.

Όταν το διαβάσεις θα σου κοπεί το πονηρό γελάκι….

ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΛΥΧΝΑΡΙΑ  ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ…

Συνεχίζεται…

ΕΞΤΡΑ BONUS: ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ…..

Στην αρχαιότητα, τα λυχνάρια αποτελούσαν δημοφιλή μέσα τεχνητού φωτισμού και απαρτίζονταν από το κυρίως σώμα, το επάνω μέρος με το διακοσμημένο χείλος, τη λαβή, την οπή για το φιτίλι και την οπή για το γέμισμα του λαδιού.

Το λάδι ή το λίπος που χρησιμοποιούνταν, έπρεπε να είναι αρκετά ρευστό ώστε να επιτρέπει σε ένα φιτίλι ικανοποιητικού βάρους να διάγει την απαραίτητη ποσότητα στο καιόμενο μέρος ώστε να τροφοδοτείται η φλόγα. Στο ελαιόλαδο, συχνά προστίθετο και αλάτι, το οποίο βοηθούσε ώστε να αποφεύγεται το πιτσίλισμα, το ιδιαίτερα κίτρινο χρώμα της φλόγας, καθώς και η υπερθέρμανση του λαδιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα λυχνάρια διέθεταν, για τα φιτίλια, περισσότερα από ένα ακροφύσια. Αναλόγως με τον αριθμό των ακροφύσιών τους, οι λύχνοι ονομάζονταν δίμυξοι, τρίμυξοι κ.λπ., από το ακροφύσιο, το οποίο αποκαλούνταν μύξος ή μύξα.

Στη Νικόπολη έχει βρεθεί ποικιλία λυχναριών με παραστάσεις που σχετίζονται με τους ακτιακούς αγώνες, το θέατρο, με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα αλλά και μυθολογικές παραστάσεις. Πληθώρα λύχνων παρουσιάζουν θεότητες του ρωμαϊκού και του ελληνικού πανθέου. Όπως ο ακέραιος μονωτός λύχνος με ανάγλυφη παράσταση της Άρτεμης σε κατ’ ενώπιον στάση, τον οποίο επέλεξαν να παρουσιάσουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης ως «Αντικείμενο του Μήνα», στην ενότητα που έχει εγκαινιάσει το Μουσείο στη σελίδα του στο facebook.

Στο αριστερό της χέρι η θεά κρατά τόξο. Στη δεξιά της πλευρά εικονίζεται σκύλος στραμμένος προς αυτήν, ενώ πίσω εικονίζεται βωμός. Η οπή πλήρωσης βρίσκεται στα πλάγια τοιχώματα του δίσκου. Το λυχνάρι έχει επίπεδη βάση που ορίζεται από εγχάρακτο δακτύλιο και στο κέντρο του φέρει την υπογραφή «ΛΟΥΚΙΟΥ», πιθανότατα του τεχνίτη που το κατασκεύασε.

Aπό τα αρχαία λυχνάρια ως τις σύγχρονες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και από την ανακάλυψη της φωτιάς ως τη λατρεία του θεού Ήλιου, το φως πάντοτε διαδραμάτιζε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τόσο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ανά την υφήλιο όσο και στην τέχνη, τη φιλοσοφία και τη θρησκεία.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο.

Επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ).

Σενάριο-σκηνοθεσία-αρχαιολογική έρευνα: Σταυρούλα Πούλου (Αρχαιολόγος Msc).

archaiologia.gr