Μελιτζανοπίλαφο – Patlıcanlı pilav

by on 13 September 2019

Το πιλάφι είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές του τουρκικού τραπεζιού. Είναι απαραίτητο συνοδευτικό των φαγητών με ζουμάκι αλλά και των κρεατικών. Για να καταλάβουμε την ουσιαστική θέση του πιλαφιού ρυζιού, πλιγουριού ή ζυμαρικών, που μαγειρευόταν απλό, με μπαχαρικά, με κρέας, με όσπρια ή λαχανικά, στην οθωμανική κουζίνα, αρκεί να σκεφτούμε ότι υπήρχε ο πιλαφτζής που ήταν υπεύθυνος για τα πιλάφια που φτιάχνονταν για το παλάτι. Τον 16ο αιώνα για παράδειγμα, μαγειρεύονταν πιλάφια με κρέας, με λάχανο, με φρούτα, με σκόρδο, με σταφίδα, με πιπεριές ή πιλάφια σκέτα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.  Σήμερα θα φτιάξουμε ένα νοστιμότατο πιλάφι με μελιτζάνες.

Υλικά:

1 ½  κούπα ρύζι

2-3 μελιτζάνες

2 κρεμμύδια

1 ντομάτα

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες νερό

Αλάτι

Πιπέρι

2 κουταλάκια ζάχαρη

1 κουταλάκι μπαχάρι

1 κουταλάκι ξερό δυόσμο

Μισό κουταλάκι κανέλα

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ζεστό νερό και αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Έπειτα το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το σουρώνουμε. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες ριγωτά και τις κόβουμε σε κύβους. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό για μισή ώρα. Τις βγάζουμε από το νερό, τις στεγνώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε. Μετά βάζουμε το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Από πάνω στρώνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Μόλις ψηθεί σκεπάζουμε με ένα χαρτί κουζίνας και κλείνουμε ξανά το καπάκι της κατσαρόλας και περιμένουμε άλλα 15-20 λεπτά.

 Καλή όρεξη!