Μεγάλες επιδρομές της αστυνομίας έπληξαν κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη Γερμανία και την Ιταλία

by on 28 November 2021
German police officers detain two migrants, reportedly coming from Iraq through Belarus and Poland, during a patrol near the German-Polish border, in Frankfurt (Oder), Germany, Oct. 28, 2021. (Reuters File Photo)

Οι αστυνομικές δυνάμεις στη Γερμανία και την Ιταλία πραγματοποίησαν εφόδους εναντίον υπόπτων για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δήλωσαν οι αρχές και στις δύο χώρες.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από την πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού εισαγγελέα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγές που συνδέονται με τις δυνάμεις ασφαλείας είπαν στην Deutsche Presse-Agentur (dpa) ότι συμμετείχαν σε μια διεθνή επιχείρηση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία εμπλέκεται η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ Europol. Εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας στην Ιταλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανέφερε ότι 22 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις Γερμανοί υπήκοοι και ένας Ελβετός που κατοικεί στην Ιταλία.

Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου κατέσχεσαν τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία και κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 41 εκατομμυρίων ευρώ (46,19 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Guardia di Finanza.

Οι ιταλικές αρχές κατηγορούν τους φερόμενους απατεώνες ότι προσποιούνται ότι εκτελούν εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης με πιστοποιητικά από ψευδείς εταιρείες, όπως εργασίες μόνωσης αντικατάστασης λεβήτων.

Οι εταιρείες θα πλήρωναν χρήματα για τις υπηρεσίες – που δεν παρασχέθηκαν ποτέ – προκειμένου να καλύψουν παράνομες δραστηριότητες.

Οι δράστες φέρονται να έχουν εισπράξει παράνομα συνολικά περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν γρήγορα σε διάφορες χώρες και επιστράφηκαν στην Ιταλία σε μετρητά με κούριερ, όπου επενδύθηκαν σε ακίνητα ή κρυπτονομίσματα.

Το δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας ήταν το στάδιο για μια άλλη μεγάλη σειρά επιδρομών την Τρίτη, καθώς οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνα σε 16 ακίνητα στις πόλεις της Κολωνίας και του Pulheim.

Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί πραγματοποίησαν τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονταν με απόπειρα δολοφονίας μετά τον πυροβολισμό ενός 31χρονου πρώην μέλους των Hells Angels τον Οκτώβριο στην Παλιά Πόλη της Κολωνίας, ανέφεραν σε δήλωση ο εισαγγελέας και η αστυνομία της πόλης.

Οι ερευνητές ερευνούν επί του παρόντος 15 άνδρες υπόπτους ηλικίας 23 έως 51 ετών, οι οποίοι ήταν όλοι μέλη της τοπικής ομάδας ποδηλάτων “Hells Angels MC Honorfield”.

Αναπτύχθηκαν επίσης σκυλιά ανιχνευτής, ανέφεραν οι αρχές.

Η αστυνομία αναζητά στοιχεία που συνδέονται με το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.

Ένας από τους υπόπτους φέρεται να πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις πυροβολισμούς εναντίον του 31χρονου, εκ των οποίων ο ένας διαπέρασε τα στόρια παραθύρων διπλανού διαμερίσματος. Κανείς δεν τραυματίστηκε.