ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ….

by on 12 September 2016

«Νάρκες» made in Germany βρίσκει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση σε δύο κρίσιμα θέματα, αυτός της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και στην υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων…

Η ενόχληση του Βερολίνου για την Ευρω-μεσογειακή σύνοδο στην Αθήνα, άρχισε να γίνεται εμφανής με διαρροές από την γερμανική πλευρά. Η πρώτη αντίδραση αφορά στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Από το Βερολίνο τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε καμιά συζήτηση με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό και το θεωρούν οριστικά λήξαν. “Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά” είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το Mega, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ είπε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων”.

Το δεύτερο αφορά στο πότε θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, παρά τις δεσμεύσει της συμφωνίας του περασμένου Μαίου για οριστική λύση μόλις η Ελλάδα προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει απροθυμία στην Ευρώπη να συζητήσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά την αναγκαιότητα που υπάρχει. Εκτιμούν δε ότι το ζήτημα του χρέους δεν πρόκειται να λυθεί νωρίτερα απ’ τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιες παρατηρούν μεταστροφή στη στάση της ΕΚΤ η οποία, όπως σημειώνουν, δείχνει να ακολουθεί το ΔΝΤ εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το χρέος.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές βλέπουν, καθυστέρηση στη διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση της εκταμίευσης του αντιστοιχούντος ποσού, με βάση τον προγραμματισμό του μνημονίου, παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές που εξέφρασαν την ανησυχία τους

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο τεχνικές συζητήσεις για την επικείμενη β’ αξιολόγηση αποκλείοντας κάθε πολιτική συζήτηση.

imerisia