ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΠΡΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ: ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ…. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ; ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ… ΦΘΗΝΑ ;;;

by on 8 Οκτωβρίου 2018

Μεταξύ ΗΠΑ, Ιταλίας αλλά και εγχώριων προβλημάτων έχουν εγκλωβιστεί τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κλοιό πιέσεων που επιμένουν εδώ και πέντε περίπου μήνες και που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές μέχρι… νεοτέρας και σίγουρα όχι πριν το επόμενο έτος.

Η απόδοση των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων την Παρασκευή «χτύπησε» υψηλό 7 ετών και το 3,248% μετά την δημοσίευση των στοιχείων από την αγορά εργασίας τα οποία ενίσχυσαν τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό καθώς και για περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Αν και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας, το sell-off της περασμένης εβδομάδας θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές ομολόγων, με την Ευρώπη να έχει έναν… παραπάνω λόγο να ανησυχεί, και αυτός δεν είναι άλλος από την Ιταλία.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και στο 3,52% με το spread να αγγίζει τις 295 μ.β αφού η Κομισιόν απέρριψε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξης μεταξύ της Ρώμης και της ευρωζώνης. Η ισχυρή πτώση των τιμών στα ιταλικά ομόλογα εντάθηκε μετά και την επιστολή που έστειλαν ο Β. Ντομπρόβσκις και ο Π. Μοσκοβισί στον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Τζιβάνι Τρία, επισημαίνοντας πως υπάρχει «σημαντική απόκλιση» των δημοσιονομικών στόχων από τη δημοσιονομική πορεία, με την ιταλική κυβέρνηση να την απορρίπτει.

Η μετάδοση των ιταλικών (και όχι μόνο) τριγμών είναι και πάλι ταχύτατη στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στα εξωτερικά σοκ και το τελευταίο διάστημα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα μη μπορώντας να αυτονομηθούν, ενώ η τραπεζική «θύελλα» που έχει χτυπήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η  απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,598% με άνοδο της τάξης του 2% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου (όταν οι εξαγγελίες Τσίπρα εν όψει της ΔΕΘ για τις συντάξεις είχαν «ταρακουνήσει» την αγορά), με το spread να διαμορφώνεται στις 403, μ.β. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 3,6% με άνοδο 2% από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στο 4,185% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές εάν το κλίμα γύρω από την Ιταλία συνεχίσει να επιδεινώνεται και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα, τότε οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με το 10ετές να εκτιμάται περίπου στο 4%, σε περίπτωση υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές αποδόσεις (με τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν εκτός  «επενδυτικής βαθμίδας»), θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αναμένει φθηνότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα από ότι για την Ιταλία.

Της Ελευθερίας Κούρταλη – capital.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »