ΜΑΝΘΟ ώρε ΜΑΝΘΟ, ΑΥΤΟΣ Ο ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ, Ο DAX, ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ 4.000 ΜΟΝΑΔΕΣ ;;;

by on 31 March 2020

Έντονες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η ανακοίνωση εταιριών, όπως η Adidas και η H&M, ότι σχεδιάζουν να αναστείλουν την καταβολή ενοικίων στα καταστήματα λιανικής πώλησης που διατηρούν στην Γερμανία και τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

Οι εταιρείες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει οποιαδήποτε έξωση μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τις κάλεσε ωστόσο να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. “Είναι εκνευριστικό μεγάλες εταιρίες απλώς να ανακοινώνουν ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν ενοίκιο. Τώρα είναι η στιγμή της συνεργασίας”, δήλωσε, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ προειδοποίησε τις εταιρίες να μην εκμεταλλεύονται μέτρα που έχουν ως στόχο την ανακούφιση των ιδιαίτερα πληττόμενων. “Είναι ανέντιμο και απαράδεκτο”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Απογοητευμένος” δήλωσε και ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, επισημαίνοντας ότι πολλοί μικροϊδιοκτήτες θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ η ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ έγραψε στο Twitter ότι δεν σκοπεύει να αγοράσει ξανά προϊόντα των εν λόγω εταιριών, συγκεντρώνοντας χιλιάδες υποστηρικτές.

Η Adidas, η οποία το 2019 κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι “παγώνει προσωρινά την καταβολή ενοικίων, όπως και πολλές άλλες εταιρείες“.

Στην σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Κάσπερ Ρόρστεντ δηλώνει ότι οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζει η Adidas είναι “μεγάλες εταιρίες ακινήτων και ασφαλιστικές”, οι οποίες μάλιστα “έδειξαν κατανόηση” για την απόφαση αναστολής καταβολής των μισθωμάτων. Ο κ. Ρόρστεντ διευκρίνισε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το ενοίκιό τους.

Ο κατάλογος ωστόσο των εταιριών που σκοπεύουν να μην πληρώσουν τα ενοίκιά τους, όσο τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, μεγαλώνει συνεχώς. Η σουηδικών συμφερόντων εταιρεία ειδών ρουχισμού H&M ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει για κανένα από τα 460 καταστήματά της στην Γερμανία, ενώ δήλωσε στο dpa ότι “ελπίζει να φθάσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με τους ιδιοκτήτες”.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η γερμανική εταιρεία υποδημάτων Deichmann, καλώντας μάλιστα “τους πολιτικά υπεύθυνους” να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, οι εταιρείες Puma, Saturn και Media Markt. Οι δύο τελευταίες μάλιστα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για κρατική ενίσχυση προκειμένου να επιβιώσουν από την κρίση.

Στο ίδιο κλίμα, δώδεκα εταιρείες του δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης ζητούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής μερισμάτων στους μετόχους τους, λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Πρώτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της η εταιρία κατασκευής κινητήρων MTU, η οποία επρόκειτο να καταβάλει 3,40 ευρώ ανά μετοχή, 55 λεπτά περισσότερα από πέρυσι. ” Ο πάγος έσπασε”, δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt ο αναλυτής της Commerzbank Αντρέας Χίρκαμπ και προειδοποιεί για “κύμα” ανάλογων αποφάσεων ενόψει των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού. Ήδη σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει από στελέχη της BASF και της Volkswagen. Αντιθέτως, η φαρμακευτική βιομηχανία Bayer ανακοίνωσε ότι στις 28 Απριλίου θα καταβάλει κανονικά μέρισμα ύψους 2,80 ευρώ στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι εταιρίες του δείκτη επρόκειτο φέτος να πληρώσουν μερίσματα συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.