ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΛΑΤΣΗ. ΠΩΣ ΒΓΑΖΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ …

by on 4 June 2013
Λάβαμε το παρακάτω σχόλιο από αναγνώστη. Διαβάστε με μεγάλη προσοχή και θα καταλάβετε τι σημαίνει Λάτσης και λοιποί τραπεζίτες. Τις φωτό με τους ελέφαντες (τις προσέθεσα εγώ, θα καταλάβετε γιατί) που έχουν τους μαύρους (πέρασε ο αντιρατσιστικός ή ακόμα ρε παιδιά να ξέρω) σαν οδηγούς για να κάνουν πλάκα οι φραγκάτοι βαφτίζοντας το σπορ, έχουν μέγα χορηγό, ποιον άλλο την EFG BANK του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Λάτση, που φόρτωσε την Eurobank σε αυτό τον υπέροχο λαό που λέγεται Έλληνας. Δοξάστε τους τραπεζίτες δοξάστε το λαό τους  …  

    

Εξαιρετικά επίκαιρο το άρθρο του Σεπτέμβριου του 2011 στο φιλόξενο tradenews, αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές της Eurobank. Το δάνειο μετατρέπεται σε μετοχές τώρα στην τιμή κοντά στα 0,10 ευρω και ο ελέφαντας δεν είναι άλλος από τον πρώην βασικό μέτοχο της Eurobank και ανώτατα διοικητικά στελέχη του. Κάποιοι φαίνεται πως ήταν σίγουροι ότι η εξαγορά της Eurobank από την ΕΤΕ, όπως και η προηγούμενη της Eurobank από την Alphabank δεν θα προχωρούσαν. 


Αξιοπερίεργο είναι ότι στην spot  αγορά, η μετοχή της Eurobank έκλεισε σήμερα στα 0,43 ενώ τα futures της Eurobank έκλεισαν στα 0,24 μεdiscount περίπου 45%. 

Και επειδή συνήθως οι γνωρίζοντες κινούνται μέσω παραγώγων, αντιλαμβανόμαστε με σχετική  ασφάλεια, το που θα οδηγήσει η ανισορροπία της αγοράς. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Eurobank μετά και την ανακεφαλαιοποίηση και την μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές, μας οδηγεί σε ένα P/BV=3,2

Ο ελέφαντας που δεν κρύβεται…


Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 19:40


Η ανακοίνωση της συγχώνευσης των δυο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας, κάτω από τη σκέπη και τη συνδρομή της κελεμπίας του εμίρη του Qatar, γέννησε από την πρώτη στιγμή πλήθος ερωτημάτων.


Ερώτημα 1: Πως και ο βασικός μέτοχος της Eurobank δίνει τον πρώτο λόγο της μετοχικής ανταλλαγής στους μετόχους της Alpha bank;


Ερώτημα 2: Πως και δεν καλύπτει μόνος του τη ΑΜΚ που χρειάζεται η Eurobank, και ουσιαστικά «εγκαταλείπει» το τραπεζικό του παιδί εις χείρας των κκ. Κωστόπουλου και Εμίρη;


Ερώτημα 3: Γιατί βιάζεται και ανακοινώνει τη συγχώνευση, την έλευση του εμίρη και την άρνηση συμμετοχής στο Τ.Χ.Σ., πριν η Blackrock προβεί στον έλεγχο και ανακοινώσει τα συμπεράσματα της;

Ανάλογα ερωτήματα και σκέψεις είχαμε αναπτύξει σε προηγούμενη ανάρτηση μας, με τίτλο «Μαύρος βράχος που τους έφαγε…» http://tradenews.gr/open-mind/197-kj.html


Και η απάντηση βρέθηκε τελικά στα δημοσιευμένα στοιχεία της τράπεζας, στο ενημερωτικό δελτίο για την οικονομική χρήση του 2010. 

Διότι όπως λέει και ένα παλαιό ρητό των Bushmen της Αφρικής, «ο ελέφαντας δεν μπορεί ποτέ να κρυφτεί πίσω από το δέντρο.»


Έτσι στο εδάφιο 32 που αναφέρεται στα υβριδικά κεφάλαια της τράπεζας διαβάζουμε ότι :


Στις 29 Ιουλίου 2009, η Τράπεζα, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού, EFG Hellas Funding Limited, εξέδωσε € 300 εκατ. προνομιούχων τίτλων οι οποίοι αποτελούν εποπτικά κεφάλαια (Lower Tier 1) για την Τράπεζα. Η έκδοση αυτή έγινε σε συνέχεια της από 30 Ιουνίου 2009 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η τμηματική έκδοση αντίστοιχων τίτλων μέχρι του ποσού των € 500 εκατ. Οι προνομιούχοι τίτλοι δεν έχουν προκαθορισμένη ημερομηνία αποπληρωμής και παρέχουν στον εκδότη το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης και σε τριμηνιαία βάση από τότε εφεξής. Επιπρόσθετα, οι τίτλοι, υπό ορισμένες συνθήκες, είναι μετατρέψιμοι σε κοινές μετοχές Eurobank EFG με έκπτωση 12% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο διάστημα που θα προηγηθεί της ανταλλαγής. Οι υποχρεώσεις του εκδότη φέρουν την εγγύηση της Τράπεζας. Οι τίτλοι πληρώνουν σταθερό μη-σωρευτικό μέρισμα που υπολογίζεται με ποσοστό 8,25% ετησίως και καταβάλλεται κάθε τρίμηνο. Το μέρισμα των προνομιούχων τίτλων πρέπει να δηλωθεί και να πληρωθεί αν η Τράπεζα διανείμει μέρισμα. Οι προνομιούχοι τίτλοι είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου.


Και το ερώτημα του φίλου μου του supertrader, είναι εξαιρετικά αφοπλιστικό : 

Για να καταλάβω δηλαδή, αν  η Eurobank  φτάσει στο 0,30 οι κάτοχοι του ειδικού ομολογιακού δανείου «κάτω από ορισμένες συνθήκες» λαμβάνoυν 1δις κοινές μετοχές με 12%  επιπλέον έκπτωση… οπότε όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά και πιο πολλά ….


Συμπερασματικά ο μυστηριώδης ελέφαντας που κρύβεται πίσω από το δέντρο της ανακοινωθείσας σχέσης ανταλλαγής ανάμεσα σε Alphabank και Eurobank, έχει από το 2009 ένα εξαιρετικό deal στα χέρια του. 

Επενδεδυμένο κεφάλαιο 300 εκατ. Ευρω, απόδοση 16,50% μέσα σε 2 χρόνια, μετατροπή των ομολογιών σε κοινές μετοχές με έκπτωση 12%, κάτω από ορισμένες συνθήκες που τώρα λάμπουν στο φως του ηλίου. Δηλαδή απόδοση 30% σε 2 χρόνια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, ο ελέφαντας θα βρεθεί ως κρυφός μέτοχος με επιπλέον 1 δισεκατομμύριο μετοχές πιστωμένες στον λογαριασμό του, με ένα εξαιρετικό discount!


Κι άσε τα calculators των μικρομετόχων, να έχουν πάρει φωτιά από τις πράξεις και τους υπολογισμούς για το πόσες μετοχές και σε ποια τιμή τελικά θα αποκτήσουν. Κι άσε τα τερματικά των traders να λιώνουν μέσα από τους υπολογισμούς για trading βασισμένο στο arbitrage ανάμεσα στις τιμές των 2 μετοχών στο Χρηματιστήριο. 


Και φυσικά άσε την Blackrock να ψάχνει τους κρυμμένους σκελετούς στα λογιστικά ντουλάπια και το Ελληνικό Δημόσιο, την Τρόϊκα και την ΕΚΤ να καλούν τις τράπεζες να απευθυνθούν στο ΤΧΣ για την βιωσιμότητα τους και τη σωτηρία τους.


K.X. (για το www.tradenews.gr)