Μάκη μην είσαι κορόιδο. Μόνο 35 εκατ. ευρώ το μπόνους για τους δημοσίους υπάλληλους ;;;

by on 20 May 2022
Ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) και η “ελαττωματική” Αριστερά του Βορίδη – Anatropi  News

Ρε συ Μάκη, ποιος θα πρωτοπάρει από τα ψίχουλα που ανακοίνωσες. Που να φτάσουν ; Η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης με φιλοδωρήματα ; Σπαστά ρε κορόιδο. Τέσσερα 25αρια, σύνολο μια κατοστάρα να πάρουν όλοι ! Με αυτές τις τσιγκουνιές θα πάει σε εκλογές ο Κυριάκος; Άνοιξε ρε τι στρόφιγγα. Α ρε που είναι ο Ανδρέας να φάει ψωμί ο λαός…

Κονδύλι 35 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Εσωτερικών για μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους στο Δημόσιο φέτος.

Αυτό ανέφερε χθες ο ΥΠΕΣ, Μάκης Βορίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου του θέμα το “σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης, και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα”

Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και αναμένεται να έλθει στην Βουλή και να ψηφισθεί τον ερχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν μηχανισμό αποτίμησης της ειδικότερης συνεισφοράς εκάστου εργαζομένου στην υπηρεσιακή δομή.

Oι εργαζόμενοι οι οποίοι θα μπορούσαν να πάρουν μπόνους (σ.σ. έως 15% του βασικού μισθού τους σε ετήσια βάση) είναι εκείνοι που απασχολούνται στα ακόλουθα πεδία και θα είναι πιο αποδοτικοί: 

-Στην εφαρμογή των Ετησίων Σχεδίων  Δράσης των Υπουργείων

– Στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα εκδίδονται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεων Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού

-Στην λοποίηση δημοσιονομικών στόχων.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται οικονομική ανταμοιβή:

– 20 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων Δράσης των Υπουργείων.

– 10 εκατ. ευρώ για τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

– 5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.

Με απόφαση Προϊσταμένου Διεύθυνσης καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των τιθέμενων στόχων και έργων, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον ανταμοιβή.

Η αρχή θα γίνει με τα μπόνους στους υπαλλήλους που απασχοληθούν στα έργα υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι υπάλληλοι αυτοί θα ανέλθουν κοντά στους 6.000.

Να σημειωθεί πως όλος ο παραπάνω μηχανισμός παροχής μπόνους στους υπαλλήλους οι οποίοι δραστηριοποιηθούν στους παραπάνω άξονες (ταμείο ανάκαμψης, δημοσιονομικοί στόχοι, σχέδια δράσης υπουργείων) αποτελεί πιλοτική εφαρμογή.

Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έλθει νομοθετικό πλαίσιο για ένα μηχανισμό μπόνους το οποίο θα αφορά όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοσίου (και όχι μόνο εκείνους των παραπάνω πεδίο όπως θα ισχύσει με το πιλοτικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει φέτος), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ΥΠΕΣ χθες.

Όπως ανέφερε στέλεχος του ΥΠΕΣ στο Capital.gr ο μηχανισμός, στην πλήρη του εφαρμογή του, όμως θα βασισθεί και στα αποτελέσματα του νέου καθεστώτος αξιολόγησης το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2023, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο Βορίδη τον άλλο μήνα.

Παράλληλα, θα ληφθεί υπόψην και η στοχοθεσία κάθε Υπουργείου και δομής του. Αντίθετα, για τα μπόνους στους υπαλλήλους που θα εργαστούν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τους δημοσιονομικούς στόχους και την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων δράσης των Υπουργείων θα ληφθεί υπόψην μόνο η στοχοθεσία, καθώς θα δεν θα έχει καν ξεκινήσει, κατά την υλοποίηση των πιλοτικών αυτών προγραμμάτων, η νέα αξιολόγηση.