Λόγω των κυρώσεων της ΕΕ δεν μπορούν να έρθουν φέτος τα δύο ρωσικά Kamov, τα οποία μίσθωνε κάθε καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία…

by on 22 April 2022
ΠτΔ – Επίσκεψη στο στρατόπεδο «Σώτ
Ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε επίσκεψή του σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα (Φωτογραφία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ/ΓΤΠ).

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην Εθνική Φρουρά εφόσον αρκετά εξοπλιστικά προγράμματά μας βασίζονται στη ρωσική αγορά, παραδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σημειώνοντας πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και όλα τα ενδεχόμενα.
Παράλληλα ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι προς το παρών «δεν έχουν σε καμία περίπτωση επηρεαστεί τα υφιστάμενα εξοπλιστικά μας προγράμματα τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει», σημειώνοντας, ωστόσο πως «λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία αυτό είναι πιθανόν να συμβεί με όλα τα κράτη μέλη, εφόσον μπορούν να αλλάξουν οι οικονομικές δυνατότητες των κρατών μελών».
Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η άμυνα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Η περίπτωση της Κύπρου» που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγής Πολιτικής για την Άμυνα του ΔΗΣΥ, ο κ. Πετρίδης, είπε ακόμη πως η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της αμυντικής και στρατιωτικής αυτονομίας της σε συνάρτηση και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα να κινηθεί αυτόνομα η ΕΕ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως 21 τις 27 χώρες της είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
«Θεωρούμε ότι η συνεργασία είναι αναπόφευκτη αλλά ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος πάντοτε σε όλα τα συνέδρια λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε υπέρ και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ για να μην θεωρείται ότι θα υπάρχει ξεκάθαρο overlapping (επικάλυψη)», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε πως «υπάρχει συνεργασία εκεί και όπου επιβάλλεται. Ανήκουμε σε αυτή την οικογένεια, άρα ο δρόμος είναι ξεκάθαρος», υπογράμμισε.
Είπε πως «εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις από την πρώτη ημέρα. Εφαρμόσαμε και πριν από την ΕΕ το κλείσιμο των λιμανιών, πριν να έρθει η οδηγία, από την πρώτη στιγμή, άρα εναρμονιστήκαμε πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ».
Επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο και στην Εθνική Φρουρά «εφόσον αρκετά εξοπλιστικά προγράμματά μας βασίζονται στη ρωσική αγορά και από την πρώτη εβδομάδα έχουμε δώσει οδηγίες για να δούμε και τις εναλλακτικές λύσεις αν και εφόσον υπάρχουν, με ποια διαδικασία και με ποιο κόστος γιατί είναι και θέμα κόστους συντήρησης».
«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα αλλά παράλληλα δεν έχουν σε καμία περίπτωση επηρεαστεί τα υφιστάμενα εξοπλιστικά μας προγράμματα τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει», τόνισε.
Όμως βεβαίως, πρόσθεσε, “και λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία αυτό είναι πιθανόν να συμβεί με όλα τα κράτη μέλη, εφόσον μπορούν να αλλάξουν οι οικονομικές δυνατότητες των κρατών μελών”.
“Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι τόσο λόγω και της ραγδαίας αύξησης όχι μόνο στις τιμές της ενέργειας αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.ο.κ υπάρχει αυτή η αλυσιδωτή αρνητική επίπτωση που δεν γνωρίζουμε και εφόσον ακόμα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πιθανότατα οι κυρώσεις θα είναι εκεί για αρκετό καιρό”, ανέφερε.
Άρα, συνέχισε, “υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και για αυτό τον λόγο υποχρεωνόμαστε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις και αναλόγως των εξελίξεων να πράττουμε”.
Και χωρίς ελικόπτερα πυρόσβεσης
Στο μεταξύ, στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Τμήματος Δασών για τη μίσθωση φέτος δύο ελικοπτέρων για σκοπούς πυρόσβεσης, καθώς λόγω των κυρώσεων της ΕΕ δεν μπορούν να έρθουν φέτος τα δύο ρωσικά Kamov, τα οποία μίσθωνε κάθε καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Δασών στο διαγωνισμό για εκμίσθωση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά η οποία κρίθηκε ως εκτός προδιαγραφών, αφού δεν κατέθεσε εγγυητική.