ΛΟΥΚΑ ΠΕΤΑΣ ΤΙΣ ΚΟΤΣΑΝΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ…… ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ MOODY’S….

by on 4 September 2015

Δεν σου έχω πει να μην το ανοίγεις το στόμα σου; Λέγε μας καμιά ιστορία για το ΠΑΣΟΚ από τα παλιά, καμιά ιστορία για τον κολλητό σου τον Σάλλα, αλλά μην λες κουβέντα για τις τράπεζες. Οι σφαλιάρες πέφτουν η μια πίσω από την άλλη, καλή μου…

Η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε σε C τους μακροπρόθεσμους τίτλους ανώτερης εξασφάλισης και μειωμένης εξασφάλισης (senior and subordinated) των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς από Caa3 και Ca αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή η Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa3 για τις καταθέσεις στις παραπάνω τράπεζες και την Attica Bank, με αρνητικό outlook.

Ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του ότι η υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε C αντανακλά κυρίως την εκτίμηση του ότι οι ομολογιούχοι υψηλότερης και χαμηλότερης εξασφάλισης (senior, junior) θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στη διάσωση και θα υποστούν σημαντικές ζημιές στο πλαίσιο της επερχόμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Για τις καταθέσεις η Moody’s περιμένει οι μη διασφαλισμένοι καταθέτες να αποκλειστούν από το bail-in, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup. Το αρνητικό outlook αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης παραμένει ρευστή και οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους.

Ο οίκος σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (AQR) και των Stress Tests. Η Moody’s περιμένει οι έλεγχοι να δείξουν υψηλές προβλέψεις και κεφαλαιακές ανάγκες για όλες τις τράπεζες.

Αν και τα 25 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Moody’s σημειώνει επίσης ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου αναφέρεται ρητά ότι οι senior ομολογιούχοι θα λάβουν μέρος στο bail-in.

Με βάση το βασικό σενάριο της Moody’s σημαντικές ζημιές θα επιβληθούν στους ομολογιούχους προκειμένου να καλυφθεί:

-η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 45% περίπου του συνόλου από περίπου 36% το Μάρτιο του 2015 και η διατήρηση της κάλυψης από τις προβλέψεις στο 60% περίπου

-η επιδείνωση στα κέρδη των τραπεζών η οποία θα περιορίσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά περιθώρια καθώς η Moody’s περιμένει η ελληνική οικονομία να μην αναπτυχθεί πριν από το 2017 (ο οίκος περιμένει το ΑΕΠ να υποχωρήσει κατά 2,4% το 2015 και μηδενική ανάπτυξη για το 2016)

-μια μείωση στην αναγνώριση των αναβαλλόμενων φορολογικών στοιχείων (DTAs) τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και αποτελούν περισσότερο από το μισό του Tier 1 κεφαλαίου για τις τράπεζες.