Λιβύη: Στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τον Χαφτάρ – Νέα έκκληση για τη σύλληψή του

by on 27 November 2021
Δένδιας: Απαιτούμε την ακύρωση των Τουρκο-λιβυκών μνημονίων! Το παρασκήνιο  της επίσκεψης Χαφτάρ και η Διάσκεψη στο Βερολίνο - Τι θα κάνει η Ελλάδα αν  ο Ερντογάν προχωρήσει σε γεωτρήσεις?... - Europost.gr

Το μόνιμο στρατοδικείο στη Μισράτα καταδίκασε ερήμην σε θάνατο την Πέμπτη στον Χαλίφα Χαφτάρ για τον βομβαρδισμό του Κολεγίου Αεράμυνας της Μισράτα το 2019 και τη δολοφονία ενός στρατιώτη του Λιβυκού Στρατού μετά από επιθέσεις στρατιωτικού αεροπλάνου υπό τη διοίκηση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Η στρατιωτική εισαγγελία στη Μισράτα είπε ότι η θανατική ποινή αφορούσε επίσης και άλλους διοικητές που έδρασαν για λογαριασμό του Χάφταρ, προσθέτοντας ότι η ποινή στερεί από αυτούς τους διοικητές και τον Χάφταρ τα πολιτικά τους δικαιώματα και τους απαλλάσσει από στρατιωτικό καθήκον.

Εν τω μεταξύ, ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας κάλεσε νωρίτερα με νέα επίσημη εντολή του αναπληρωτή εισαγγελέα Μοχάμεντ Γκαρούντα για εκτέλεση της εντολής σύλληψης του Χάφταρ, που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες, για πέντε υποθέσεις και παραβιάσεις των στρατιωτικών νόμων το 2019 και το 2020.

“Ο Χάφταρ είναι αξιωματικός του Λιβυκού Στρατού και υπέβαλε την προεδρική του υποψηφιότητα στην Ύπατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, επομένως ο νόμος λέει ότι κάθε στρατιωτικός που συναλλάσσεται με πολιτικά κόμματα ή συμμετέχει σε πολιτική οντότητα ή προεκλογική εκστρατεία υπόκειται σε φυλάκιση όχι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια”, είπε ο Γκαρούντα.

73 υποψήφιοι κατατάχθηκαν από την Ύπατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή την Τετάρτη ως προκαταρκτικοί πιθανοί υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στην κούρσα για την ψηφοφορία της 24ης Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των Χαφτάρ, του προέδρου της βουλής Αγκίλα Σάλεχ και του σημερινού πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ενώ άλλοι 25 αποκλείστηκαν. συμπεριλαμβανομένων των Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και Νούρι Αμπού Σαμέιν.

capital.gr