ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ 1914 ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΜΗΛΙΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

by on 18 October 2017

Η νέα έκδοση του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Γαμήλια έθιμα των Βλαχοχωρίων της Πίνδου. Πρώιμες λαογραφικές καταγραφές φοιτητών του Ν. Γ. Πολίτη» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ.

Έκδοση με ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει και την αδημοσίευτη χειρόγραφη λαογραφική συλλογή του Ζήση Μότσιου, φιλολόγου από το Καλοχώρι Λάρισας με τα έθιμα του χωριού του, την οποία συνέταξε ως φοιτητής τού Ν. Γ. Πολίτη στο πλαίσιο του μαθήματος της Λαογραφίας το 1914 και η οποία φυλάσσεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στο Αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Περιλαμβάνει επίσης τις προ αιώνος δημοσιευθείσες σε λαογραφικό περιοδικό αντίστοιχες καταγραφές, επίσης φοιτητικές εργασίες του Στέργιου Παπαγεωργίου για τα έθιμα στη Σαμαρίνα Γρεβενών και του Βασίλη Βήκα για την Καλομοίρα Τρικάλων. Σημειώνεται ότι την δαπάνη εκτύπωσης του βιβλίου ανέλαβε ο Λαρισαίος επιχειρηματίας Ελευθέριος Σαΐτης.

Ο Ζήσης Ν. Μότσιος (1893-1929), καθηγητής φιλόλογος, υπήρξε μια ξεχωριστή πνευματική φυσιογνωμία στην περιοχή της Λάρισας κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Χάρη στην πνευματική του καλλιέργεια αλλά και στη θέση του βοήθησε τα μέγιστα τους συγχωριανούς του, της περιοχής Καλοχωρίου, παλιότερα Τόιβασι, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι μεταξύ των περιοχών Λάρισας και Αχρίδας-Μοναστηρίου με καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών.

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα. Θα μιλήσουν οι: Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σταμάτης Μπέης, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ευάγγελος Καραμανές, διευθύνων το Κέντρο Λαογραφίας και επιμελητής της έκδοσης.