ΛΑΓΟΣ Η KARRENBAUER ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…

by on 18 May 2019

Πίεση στην Α. Merkel να παραιτηθεί από την θέση της καγκελαρίου ασκεί η διάδοχός της στην ηγεσία του κόμματος, Annegret Kramp-Karrenbauer (φωτ.), γνωστή ως «ΑΚΚ». Την πληροφορία μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δυο πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Με τους Χριστιανοδημοκράτες να αναμένεται να χάσουν έδαφος στις ευρωεκλογές, η επικεφαλής του κόμματος Karrenbauer έστειλε μήνυμα στην Merkel ζητώντας της να παραιτηθεί και κάλεσε συνέδριο του κόμματος για τις 2 Ιουνίου, προκειμένου να την πιέσει, υποστηρίζει η μια πηγή. Μάλιστα δεν ειδοποίησε την καγκελάριο για το συνέδριο, ενώ υπονόησε ότι η Merkel θα πρέπει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημοσίως η Karrenbauer υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η θητεία της Merkel στην καγκελαρία και εκπρόσωπός της με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο στάθηκε στις δεσμεύσεις που έχει δώσει ως προς αυτό.

Η προσπάθεια να προχωρήσει η «έξοδος» της Merkel μπορεί όχι μόνο να αποτύχει αλλά και να γυρίζει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με δυο άλλες πηγές η ίδια είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Εντός του κόμματος δε υπάρχει αυξανόμενη αμφισβήτηση για το κατά πόσο η AKK έχει αρκετή ισχύ ώστε να διεκδικήσει σε δυο χρόνια από σήμερα την καγκελαρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το σενάριο με το οποίο επιχειρείται να πειστεί η Merkel είναι το εξής: μετά από ένα φτωχό αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές θα πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της ΕΕ. Οι φιλοευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες που μετέχουν στην γερμανική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν την AKK ως επόμενη καγκελάριο γιατί διαφορετικά θα εμφανίζονταν να μπλοκάρουν μια λύση στην κρίση της ΕΕ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Merkel έδωσε μια καθαρή απάντηση: «Δεν είμαι διαθέσιμη για καμία πολιτική θέση, όπου και αν είναι, και αυτό περιλαμβάνει και την Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.