ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ !!!

by on 28 January 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ !!! ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ !!! ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ: «ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΑΚΕΛ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ».

Τα κύρια σημεία της Έκθεσης των Αστυνομικών Ανακριτών αναφορικά με τη διερεύνηση του ενδεχομένου χρηματοδοτήσεων από την εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION προς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Σε διάσκεψη τύπου που παραχώρησε  ο Κώστας Κληρίδης είπε -μεταξύ άλλων- πως ο ΔΗΣΥ επωφελήθηκε άμεσα ή έμμεσα με 600.000 ευρώ από την Focus. Πρόκειται για χρήματα που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς τους κόμματος με τρία εμβάσματα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διαδρομές χρημάτων από την Focus  προς το ΔΗΣΥ με αιτιολογικό την «οικονομική ενίσχυση». Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε λογαριασμό ταξιδιωτικού γραφείου, το οποίο ανέλαβε την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων για τη μεταφορά φοιτητών από την Ελλάδα, προκειμένου να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές του 2008.

Μάλιστα, σε μια περίπτωση (25/1/2008) ο Μιχάλης Ζολώτας φάνηκε πως προχώρησε σε ακύρωση εμβάσματος (21/1/2008) λόγω… λάθους στα μηδενικά. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 500.000 ευρώ σε λογαριασμό του ΔΗΣΥ, ενώ η Focus ήθελε να εμβάσει 50.000 ευρώ. Το λάθος διορθώθηκε μετά από λίγες μέρες. Για την ιστορία, πρόκειται για το ποσό που επέστρεψε ο ΔΗΣΥ στο διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Οι μαρτυρίες που «καίνε» ΑΚΕΛ

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Εισαγγελέας στάθηκε σε κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου ο οποίος συμμετείχε (μαζί με τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, δύο βουλευτές και άλλα τρία πρόσωπα) σε επιτροπή που συστάθηκε για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Ο επιχειρηματίας ανέφερε πως ειπώθηκε σε συνεδρία της επιτροπής ότι κάποιο πρόσωπο θα έδινε το χρηματικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Το πρόσωπο αυτό –όπως ανέφερε στην κατάθεση του- του είπαν πως είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Τον ισχυρισμό διέψευσαν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.

Πέραν της πιο πάνω μαρτυρίας, εντοπίστηκαν διαδρομές χρημάτων (οι οποίες δεν σχετίζονται με λογαριασμούς του ΑΚΕΛ-881.430 ευρώ) με αποδέκτη ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση εισιτηρίων από Ελλάδα προς Κύπρο, για την περίοδο πριν τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Οι αρχές εξασφάλισαν μαρτυρίες από άτομα που περιλήφθηκαν στον κατάλογο επιβατών, σύμφωνα με τις οποίες τα έξοδα μεταφοράς ανέλαβε η φοιτητική παράταξη Προοδευτική και το ΑΚΕΛ.

Διαβάζοντας την απόφαση του, ο Κώστας Κληρίδης τόνισε πως η χρηματοδότηση κομμάτων δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την έκθεση Focus

«Τας χείρας του νίπτει» τον ΑΚΕΛ αναφορικά με την έκθεση για την πολύκροτη υπόθεση της Focus – Ούτε λέξη για τις 600.000 ευρώ στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ – Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης

«Με την ολοκλήρωση της έρευνας υπενθυμίζουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν απέκρυψε τίποτα σε καμία στιγμή. Τόσο σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του τέως Προέδρου του κόμματος, Προέδρου της  Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη, όσο και του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και με γραπτές ανακοινώσεις, δόθηκαν εξαρχής  εξηγήσεις», αναφέρει ο ΔΗΣΥ που παραθέτει τα εξής γεγονότα:

    Στη διάρκεια  της προεκλογικής εκστρατείας  για τις Προεδρικές εκλογές του 2008 ομάδα επιχειρηματιών (πλοιοκτήτες) πρόσφεραν  οικονομική ενίσχυση στην εκστρατεία. Ποσό 50.000 ευρώ, εμβάσθηκε, ως γνωστόν, σε λογαριασμό του κόμματος και τα υπόλοιπα  διετέθησαν για την πληρωμή εισιτηρίων για τη μετάβαση φοιτητών στην Κύπρο προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους τον Φεβρουάριο του 2008.

    Η χρηματοδότηση εκείνη, όπως έχει παρατηρήσει και ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν ήταν αντίθετη με καμία νομοθεσία.

    Στο μεταξύ, όμως, με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και συνεργασία των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχει θεσπισθεί νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και απαγορεύει ανεπιθύμητα υψηλές εισφορές.

Το κόμμα επαναλαμβάνει ότι «δείχνουμε σεβασμό σε κάθε διαδικασία διερεύνησης και πιστεύουμε ότι έρευνες όπως η παρούσα ενισχύουν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο».

ΑΚΕΛ: Κόλαφος για συκοφάντες

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η έκθεση των Ανακριτών «αποτελεί κόλαφο για όλους εκείνους που για δύο σχεδόν χρόνια λοιδορούσαν και λασπολογούσαν σε βάρος του ΑΚΕΛ. Άνθρακες ο θησαυρός για εκείνους που επένδυσαν στην υπόθεση της Focus για να πλήξουν το ΑΚΕΛ».

Το μέλος του ΠΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «ενώ για δύο σχεδόν χρόνια οι διωκτικές αρχές επίμονα και με υπερβάλλοντα ζήλο προσπαθούσαν να βρουν κάτι σε βάρος του ΑΚΕΛ για δήθεν χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ από τη Focus, ενώ γίνονταν επιλεκτικές και στοχευμένες διαρροές προς ΜΜΕ για δημιουργία περιρρέουσας ατμόσφαιρας σε βάρος του ΑΚΕΛ, η Έκθεση δικαιώνει το ΑΚΕΛ. Όπως καταγράφεται στην Έκθεση: Στα εξασφαλισμένα έγγραφα και στις ληφθείσες από την Ελλάδα καταθέσεις, δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με πρόσωπο ή παράταξη ή πολιτικό κόμμα προς όφελος του οποίου εκδόθηκαν τα εισιτήρια».

Από τα δύο εκατομμύρια πήγαμε σε δέκα εισιτήρια, είπε ο κύριος Στεφάνου, σημειώνοντας πως οι υποψίες των ανακριτών, επιχειρείται να μετατραπούν σε γεγονότα.

«Στην Έκθεση ουδεμία αναφορά γίνεται επίσης για τις ανυπόστατες κατηγορίες περί χρηματοδότησης μέσω Ελεγκτικού Γραφείου ή κάποιας εταιρεία ονόματι Abendale. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο Ελεγκτικό Γραφείο σημειώνουμε ότι η ιδιοκτήτριά του επαγγελματικά, οικονομικά και ηθικά έχει εξουθενωθεί από τις κατ’ επανάληψη αυθαίρετες και επιλεκτικές διαρροές, αναφορές και δημοσιεύματα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;», διερωτήθηκε.

Το ΑΚΕΛ απευθύνεται στον κόσμο του κόμματος και τον καλεί να συσπειρωθεί, να αγκαλιάσει και να το προστατέψει το κόμμα. Απευθύνεται επίσης στους Κύπριους πολίτες καλώντας τους να προστατέψουν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή από συκοφαντίες και λασπολογίες.

ΔΗΚΟ: Μας είπαν ψέματα…

Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα προκύπτει για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, μετά και από την επιβεβαίωση ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία FOCUS του Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Βγενόπουλου, εκτιμά το ΔΗΚΟ.

Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος δήλωσε πως «τα δύο κόμματα έχουν εκτεθεί, πολιτικά και ηθικά, όχι μόνο επειδή χρηματοδοτήθηκαν από τη Focus, αλλά και γιατί τόσο καιρό ψεύδονταν».

«Ο μεν ΔΗΣΥ έλεγε ψέματα για το ύψος του ποσού που έλαβε, το δε ΑΚΕΛ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες επέμενε στο ψέμα, ότι δεν κατέληξαν χρήματα από τη Focus στα ταμεία του», είπε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

ΕΔΕΚ: Να χυθεί άπλετο φως

«Επιβεβαιώνεται η διαπλοκή και οι αδιαφανείς δοσοληψίες των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με οικονομικούς παράγοντες και κύκλους οι οποίοι ευθύνονται στη λεηλασία του χρηματοπιστωτικού τομέα της πατρίδας μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση τύπου της ΕΔΕΚ.

Το κόμμα ζητά να χυθεί άπλετο φως «στις σχέσεις διαπλοκής και αδιαφάνειας κομμάτων με τους κύριους Ζολώτα και Βγενόπουλο.

Αναμένουμε ότι η έκθεση των αστυνομικών ανακριτών θα είναι η αρχή της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και όχι η ταφόπλακα για να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Όσοι ευθύνονται για τη λεηλασία των κυπριακών τραπεζών και την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, όποιοι και αν είναι, πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Οικολόγοι: Τιμωρός ο λαός

«Οι πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των κομμάτων συνιστούν θρασύτατη προσβολή της νοημοσύνης του λαού», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κινήματος Οικολόγων. «Τελικά ο κυπριακός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι, και έχει αντιληφθεί απόλυτα σε ποιο διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο καθεστώς τον έχουν εγκλωβίσει τα δύο κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που διοικούν και καθορίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών εδώ και δεκαετίες», σημειώνεται.

«Ο κυπριακός λαός πρέπει πλέον να κόψει τα ‘σάπια μήλα’ και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την μοναδική καθαρή φωνή που υπάρχει στη βουλή – το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – την μοναδική καθαρή φωνή που δεν τα παίρνει και δεν είναι διατεθειμένο να υποθηκεύει τις τύχες των πολιτών σε σκοτεινές δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση του κινήματος.

Συμμαχία: Στις τσέπες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν καταλήξει τα  χρήματα των καταθετών της Λαϊκής

Για πολιτική κλεπταποδοχή, μιλά την ίδια ώρα η Συμμαχία Πολιτών που ζητά όπως τα χρήματα επιστραφούν άμεσα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Στέλιος Αμερικάνος, δήλωσε πως «οι δήθεν προστάτες των κουρεμένων καταθετών, ομολογιούχων και μετόχων της Λαϊκής, αυτοί που τάχατες απαιτούν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη  για την κατάρρευση της οικονομίας, αποδεικνύονται συνεργοί στην καταστροφή και κλοπή. Στις κομματικές τσέπες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν καταλήξει τα  χρήματα των καταθετών της Λαϊκής».

cyprustimes.com