Κυρώσεις των ΗΠΑ σε 2 Λιβανέζους επιχειρηματίες

by on 29 October 2021
Lebanese lawmaker Jamil Sayyed, shown here on Jan. 14, 2011.

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τους Jihad al-Arab, Dany Khoury και Jamil Sayyed ότι επωφελήθηκαν από «την διάχυτη διαφθορά και την φιλικότητα στον Λίβανο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δύο πλούσιους Λιβανέζους επιχειρηματίες και ένα μέλος του κοινοβουλίου για υπονόμευση του κράτους δικαίου στον Λίβανο. «Ο Τζιχάντ αλ-Άραμπ, ο Ντάνι Χούρι και ο Τζαμίλ Σαγιέντ επωφελήθηκαν ο καθένας προσωπικά από τη διάχυτη διαφθορά και τον φιλισμό στον Λίβανο, πλουτίζοντας σε βάρος του λιβανικού λαού και των κρατικών θεσμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Άραβ χρησιμοποίησε τις προσωπικές του διασυνδέσεις για να εξασφαλίσει επικερδείς δημόσιες συμβάσεις με αντάλλαγμα τις μίζες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αφού κέρδισε ένα συμβόλαιο για την κατασκευή πολύ αναγκαίων χωματερών στη Βηρυτό, για παράδειγμα, η εταιρεία του φέρεται να «πρόσθεσε νερό στα δοχεία σκουπιδιών για να διογκώσει το χρεώσιμο βάρος τους».

Το τμήμα περιέγραψε τον Χούρι ως στενό επιχειρηματικό συνεργάτη του Χριστιανού νομοθέτη Τζιμπράν Μπασίλ που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, η Khoury κέρδισε μεγάλες δημόσιες συμβάσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων «ενώ δεν κατάφερε να εκπληρώσει ουσιαστικά τους όρους αυτών των συμβάσεων».

Η δήλωση σημειώνει επίσης ότι ο Khoury και η εταιρεία του κατηγορούνται για ρίψη τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, δηλητηρίαση της αλιείας και ρύπανση των παραλιών του Λιβάνου.

Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε τον Sayyed, εν ενεργεία μέλος του κοινοβουλίου, επειδή επιδίωξε «να παρακάμψει τις εγχώριες τραπεζικές πολιτικές και κανονισμούς».

Με τη βοήθεια ενός ανώτερου Λιβανέζου αξιωματούχου, φέρεται να έστειλε πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια σε offshore «προφανώς για να εμπλουτίσει τον εαυτό του και τους συνεργάτες του».

Κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Λιβάνου το 2019, διαδηλωτές φέρεται να διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Sayyed και τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Απάντησε καλώντας τους αξιωματούχους να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν τους διαδηλωτές, ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν έρχονται καθώς η μικρή μεσογειακή χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι ξένοι χορηγοί έχουν καλέσει τον Λίβανο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν εδώ και καιρό πριν λάβουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια. «Τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέλος στις πρακτικές διαφθοράς που διαβρώνουν τα θεμέλια του Λιβάνου», δήλωσε ο Andrea Gacki, διευθυντής του Office of Foreign Assets Control του Υπουργείου Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του για να αντιμετωπίσει την ατιμωρησία στον Λίβανο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής στον Λίβανο περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2021, επιπλέον των 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την ασφάλεια, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.