Κυριάκο, με τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων ο έλεγχος συμμόρφωσης στη Μύκονο (και όχι μόνο)…

by on 1 August 2021

Έως 300 στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας (ADF) θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ για να βοηθήσουν τις αστυνομικές Αρχές στον έλεγχο για τη συμμόρφωση των κατοίκων στους περιορισμούς που είναι σε ισχύ εν μέσω του lockdown, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Πολιτείας, Mick Fuller, ανέφερε πως το προσωπικό των ADF είναι αναγκαίο στην ενίσχυση της αστυνόμευσης, καθώς καταγράφονται παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων και αύξηση των νέων κρουσμάτων ημερησίως, με επιπλέον 239 (αριθμός ρεκόρ) την Πέμπτη και ακόμη 170 την Παρασκευή.

Δεκάδες από αυτά μάλιστα δεν είναι σε απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω εξάπλωση της COVID-19. Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Ν.Ν.Ουαλίας, Kerry Chant, προειδοποίησε πως με τα κρούσματα σε αυτό το επίπεδο, η Πολιτεία θα καταγράψει περισσότερους θανάτους. «Δυστυχώς, πολλοί ηλικιωμένοι στις κοινότητες δεν έχουν προστατευτεί (εμβολιαστεί)», είπε.

Ανέφερε άλλωστε πως δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μία γυναίκα στα 90 της χρόνια, στο Liverpool Hospital και ένας άντρας στα 80 του χρόνια, στο Royal North Shore. Και οι δύο, είπε, δεν είχαν εμβολιαστεί. Επρόκειτο για τον 12ο και τον 13ο θάνατο στην Πολιτεία, λόγω αυτής της έξαρσης COVID-19.

Πέρα από την επέκταση του lockdown για 4 ακόμη εβδομάδες, έως τις 28 Αυγούστου, η πρωθυπουργός, Gladys Berejiklian, ανακοίνωσε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους κατοίκους 8 περιοχών (Fairfield, Canterbury-Bankstown, Liverpool Cumberland, Blacktown Parramatta, Georges River, Campbelltown) που πλήττονται ιδιαίτερα από το στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα και προς παιδιά.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές πλέον από τη στιγμή που θα βγει κάποιος από το σπίτι του για κάποιον από τους βασικούς λόγους, είτε θα βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους ή εσωτερικούς. Το πρόστιμο για όσους δε συμμορφώνονται αυξάνεται στα 500 δολ. από τα 200 δολ.

Επίσης, οι μετακινήσεις, είτε για άσκηση, είτε για ψώνια, είτε για τη συμμετοχή σε «κοινωνική φούσκα» για ανθρώπους που ζουν μόνοι, περιορίζονται σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, εκτός και αν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για εξαίρεση.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως η Αστυνομία θα μπορεί να βάλει «λουκέτο» σε δημόσιους, εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις εν γένει που επανειλημμένα δε συμμορφώνονται με τις υγειονομικές οδηγίες.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και θα δοθεί περισσότερη έμφαση στη συμμόρφωση, παρά στις προειδοποιήσεις και την ενημέρωση.

Ο πολιτειακός υπουργός, αρμόδιος για την Αστυνομία, David Elliott, ανέφερε πως τα μέτρα αυτά θα είναι προσωρινά και θα αποσυρθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Mick Fuller, ερωτηθείς αν σκέφτεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας ή «δακτυλίου από ατσάλι» (ring of steel), γύρω από το Σίδνεϊ ή τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, είπε πως τίποτε δεν είναι εκτός της συζήτησης μεταξύ του ίδιου και της πρωθυπουργού.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Ο κ. Fuller επεσήμανε πως «έως 300 άτομα, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα αναπτυχθούν τις ερχόμενες ημέρες για να βοηθήσουν τις Αρχές της Ν.Ν. Ουαλίας με τη συμμόρφωση στους περιορισμούς», ανέφερε.

Οι στρατιωτικοί άρχισαν τη σχετική εκπαίδευσή τους από την Παρασκευή, 30 Ιουλίου και θα αναλάβουν καθήκοντα, υπό τις οδηγίες της Αστυνομίας, από τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπενθυμίζεται, είχαν συμβάλλει και στη Βικτώρια για την επιβολή των μέτρων που ήταν σε ισχύ εν μέσω του πολύμηνου lockdown το 2020.

Ο κ. Elliott δήλωσε πως το στρατιωτικό προσωπικό είναι απαραίτητο καθώς μία μικρή μειοψηφία ανθρώπων πιστεύει πως «οι κανόνες δεν ισχύουν γι’ αυτούς». Οι στρατιωτικοί, διευκρίνισε, θα είναι σε ομάδες με αστυνομικούς. «Δε είναι διαφορετικό από ό,τι είδαμε στη Μελβούρνη πέρυσι».

Ο κ. Fuller ανέφερε ακόμη πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιτρέψει στην Αστυνομία να κάνει περισσότερους ελέγχους σε σπίτια, ειδικά στις 8 περιοχές που πλήττονται από το στέλεχος «Δέλτα». «Δε θα έχουν εξουσίες και δε θα έχουν όπλα, αλλά έρχονται με μία τεράστια εμπειρία, πολύ πειθαρχημένοι και κατανοούν την αποστολή».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας, Peter Dutton, εξέφρασε την ελπίδα του πως η χρησιμοποίηση των ADF θα δώσει ένα μήνυμα διαβεβαίωσης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς στην εκπομπή Today για το πόσο θα χρειαστούν οι στρατιωτικοί στο Σίδνεϊ, απάντησε πως «δε γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό, ακόμη». «Προφανώς, θέλουμε το lockdown να τελείωσει το συντομότερο δυνατόν και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή σε κάποια στάδιο».

Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Cumberland, Steve Christou, υποστήριξε πάντως ότι η χρησιμοποίηση των ADF στους δρόμους του Σίδνεϊ είναι «ακραίο» μέτρο και σημάδι πως η πολιτειακή κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο της κατάστασης.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του πως η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προκαλέσει άγχος στους κατοίκους. «Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι θα το αποδεχθούν πολύ καλά. Οι κάτοικοί μας είναι από τους πιο φτωχούς δημογραφικά, και ως έχει η κατάσταση (με τους πιο αυστηρούς περιορισμούς), ήδη νιώθουν να τους διαχωρίζουν, να τους περιθωριοποιούν, σα να τους έχουν πάρει όλη τη ζωή από τα χέρια τους».

«Δεν μπορούν να πληρώσουν υποθήκες, ενοίκια, για φαγητό ή να εργαστούν. Το να έρθουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να επιβάλουν το lockdown στους δρόμους πρόκειται να αποτελέσει τεράστιο θέμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αποκαρδιώνει πολλούς από αυτούς», είπε και πρόσθεσε ότι θα ήταν διαφορετικά αν ο Στρατός επρόκειτο να βοηθήσει στα κέντρα υγείας και στο σχεδιασμό επιχειρήσεων.

Αλλά και η Ένωση Δικηγόρων Αυστραλίας (Australian Lawyers Alliance), εξέφρασε ανησυχία για αυτά τα «πρωτόγνωρα μέτρα» που μπορεί να θέσουν «επικίνδυνο προηγούμενο». Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Greg Barns SC, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ρόλο θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις επακριβώς.

«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικού προσωπικού για τη διασφάλιση συμμόρφωσης Αυστραλών ή περιορισμό της ανυπακοής πολιτών είναι ανησυχητική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε. «Ο ρόλος κάθε αστυνόμευσης ή υπηρεσίας επιβολής (μέτρων) θα πρέπει να είναι να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ώστε να μην πρέπει να παραβιάζουν κανόνες».

«ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ»

Η πρωθυπουργός της Ν.Ν.Ουαλίας απεύθυνε έκκληση προς όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν σε νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του lockdown, να το σκεφτούν καλά, καθώς μπορεί να υπογράφουν τη «θανατική καταδίκη» των δικών τους ανθρώπων.

«Μπορώ παρακαλώ να προειδοποιήσω όσους παραβιάζουν τα μέτρα και διαμαρτύρονται αύριο (Σάββατο). Οι ενέργειές σας θα πονέσουν, ξεχάστε εμάς τους υπόλοιπους, αλλά μπορεί να μεταφέρετε την ασθένεια σπίτι και να τη μεταδώσετε στους γονείς σας, τα αδέρφια σας… Μη δώσετε στους αγαπημένους σας μία θανατική καταδίκη. Το στέλεχος ‘Δέλτα’ είναι μεταδοτικό, είναι θανατηφόρο και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών».

Νέα προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές απεύθυνε και ο αρχηγός της Αστυνομίας της Πολιτείας. «Παρακαλώ μην έρθετε στο Σίδνεϊ αύριο (Σάββατο) να διαμαρτυρηθείτε. Αν το κανετε, θα συναντήσετε έως 1.000 αστυνομικούς που θα είναι έτοιμοι να σας αντιμετωπίσουν», είτε μέσω των εξουσιών που έχουν βάσει των υγειονομικών κανόνων που είναι σε ισχύ, είτε άλλους νόμους, είπε.

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Στ μεταξύ, η Βικτώρια ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα COVID-19 έως την Παρασκευή το μεσημέρι, τα οποία ήταν όλα σε απομόνωση, ενώ οι Αρχές, όπως έγινε γνωστό, κατάφεραν να συνδέσουν με γνωστή πηγή και το κρούσμα που καταγράφηκε στο εξεταστικό κέντρο του Moonee Valley. Παραμένει ασαφές πάντως πως ο εργαζόμενος αυτός κόλλησε τον ιό.

Ο υπουργός Υγείας, Martin Foley, ανέφερε πως η «απάντηση» της Πολιτείας στο στέλεχος «Δέλτα» έχει αποτέλεσμα, αλλά ο ιός κυκλοφορεί ακόμη, όπως δείχνουν τα υπολείμματα σε λύματα σε περιοχές της Βικτώριας (Camberwell και Caroline Springs).

Μάλιστα 6 άτομα νοσηλεύονται στην Πολιτεία με COVID-19, δύο εκ των οποίων σε μονάδα εντατικής θεραπείας και έναν σε μηχάνημα υποστήριξης αναπνοής.

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΜΠΑΝ

Μία 17χρονη μαθήτρια Λυκείου του Μπρίσμπαν εξετάστηκε θετική σε COVID-19 θέτοντας σε «συναγερμό» τις υγειονομικές υπηρεσίες όλου του Κουίνσλαντ. Η πολιτειακή υπουργός Υγείας, Yvette D’Ath, ανέφερε ότι το Indooroopilly State High School, έκλεισε για δύο ημέρες ώστε να γίνει βαθύς καθαρισμό.

Η μαθήτρια ένιωσε να ασθενεί την Πέμπτη και εξετάστηκε το ίδιο βράδυ. Για τρεις ημέρες, ενώ νοσούσε δεν ήταν σε απομόνωση.

«Σε αυτό το σημείο, είναι κατανοητό πως η οικογένειά της δεν ταξίδεψε πουθενά και αναμένουμε τον γονιδιωματικό έλεγχο για να προσδιορίσουμε τι στέλεχος του ιού είναι και αν συνδέεται με άλλο κρούσμα στο Κουίνσλαντ ή την Αυστραλία», είπε η κυρία D’Ath.

«Καθώς πρόκειται για κρούσμα άγνωστης προέλευσης, που δεν έχει συνδεθεί σε αυτό το στάδιο, μέχρι να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, οι μάσκες είναι πιο σημαντικές από ποτέ», πρόσθεσε.