ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ – ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ – Ο ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ, ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

by on 23 September 2020

Του Νίκου Πάσχου

Περιοριστικά μέτρα στην Αθωνική Πολιτεία αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωοϊού. Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο Άγιο Όρος μετά τα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη ενώ αργά χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.

Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Περαιτέρω διερεύνηση για πιθανά κρούσματα σε μοναστήρια και σκήτες γίνεται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που παραμένει στο Αγιον Ορος, ενώ εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορoνοϊού, απέστειλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα.

Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στις Καρυές με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου του αναπληρωτή διοικητή Αρίστου Κασμήρογλου και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας. Εξαφανισμένος για αγνώστους λόγους ο πολιτικός διοικητής εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος !   

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας με τις αγιορείτικες αρχές λόγω της ανησυχίας για διασπορά του κορωνοιού καθώς υπήρξε προβληματισμός τόσο για την διασπορά του κορωνοιού αλλά και για την τήρηση των μέτρων σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Δέκα επισκέπτες ανά μονή

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιον Ορος.Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Αρίστος Κασμίρογλου

Σήμερα είναι προγραμματισμένη ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιον Όρος.

Το μεγάλο «έγκλημα» του ανεύθυνου ασυνείδητου και επικίνδυνου Μαρτίνου.

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1ddPUT9lyXPPTqrueBUsVJgTz9ObG1_tJ

Είσοδος για το Άγιον Όρος από την Ιερισσό:

Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το πλοίο που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους τις Μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μορφωνού. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το ταχύπλοο), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν.  Η παραλαβή του Διαμονητηρίου γίνετε στο λιμάνι της Ιερισσού από τον εκεί πράκτορα του Γραφείου Προσκυνητών.

Είσοδος από την Ουρανούπολη:

Ξεκινάνε άλλα πλοία και ταχύπλοα που πηγαίνουν στην δεξιά πλευρά και κάνουν στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και στης Σκήτες: Νέα Σκήτη, Αγία Άννα, Κατουνάκια, Καυσοκαλύβια.

Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και 45 λεπτά με ταχύπλοο.

Από το λιμάνι της Δάφνης με λεωφορείο και mini busμεταβαίνουμε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο), την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. 

Τι χρειάζεται για το Διαμονητήριον

Ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε.

Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι).

Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:

Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).

Διαβατήριο.

Με λίγα λόγια οι πύλες εισόδου είναι συγκεκριμένες. Και όλοι είναι καταγεγραμμένοι καθώς και σε ποιες μονές θα ταξιδέψουν.

Πως εισήρθε λοιπόν ο  κορονοϊος ;

Γιατί απλά δεν υπήρξε καμία μα καμία πρόβλεψη για τον έλεγχο των επισκεπτών ή αυτών που εκτελούν εργασίες εντός του Αγ. Όρους.   

Απολύτως κανένα μέτρο !

Από την απλή θερμομέτρηση μέχρι τα υγειονομικά διαβατήρια για την είσοδο των τουριστών όπως εφαρμόστηκε στην επικράτεια όλο το καλοκαίρι.  Τεστ 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στο περιβόλι της Παναγίας.

Οι αντιδράσεις για τον τον διορισμό Μαρτίνου και Κασμίρογλου το 2019 και τι έλεγαν προφητικά ! τότε  οι αντιπρόσωποι των Μονών Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου

Αντιδράσεις σε μονές του Αγίου Όρους είχαν προκαλέσει  ο διορισμός του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου στη θέση του πολιτικού διοικητή και η επιστροφή του Αρίστου Κασμίρογλου σε εκείνη του αναπληρωτή διοικητή το 2019.

Με επιστολή που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας οι αντιπρόσωποι των Μονών Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου (νόμιμη αδελφότητα), κάνουν λόγο για «απαξίωσι του Ιερού Τόπου» και «στρεβλήν διαμορφωθείσαν κατάστασιν».

Οι αντιπρόσωποι των μονών που εξέφραζαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας  πως με το πνεύμα της επιστολής συμφωνούν 19 από τις 20 μονές -επιφυλάξεις διατυπώνει ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος-, ενώ δεν αποκλείουν να ληφθεί απόφαση για να σταλεί παρόμοιο έγγραφο στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό του εξέφρασαν αντιπρόσωποι μονών και στον ίδιο τον εφοπλιστή, όταν εκείνος πήγε στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας. Οι αγιορείτες δεν τον δέχτηκαν και είχαν αργότερα σύσκεψη, παρουσία και του πρωτεπιστάτη, γέροντος Συμεών Διονυσιάτη.

Στις αιτιάσεις τους αναγνωρίζουν πως ο κ. Μαρτίνος έχει μια πλούσια δράση σε φιλανθρωπίες και δωρεές ακόμη και στο Άγιον Όρος, υποστηρίζουν όμως ότι ο πολιτικός διοικητής πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να μένει στις Καρυές, να λύνει προβλήματα και να πληρώνεται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως η θέση αυτή δεν είναι τιμητική, αλλά ουσιαστική.

Σημειώνεται ότι ο Αθ. Μαρτίνος είχε δηλώσει εξαρχής ότι αναλαμβάνει τη θέση αμισθί, για να συμβεί ωστόσο αυτό έπρεπε να ξεπεραστεί ένα νομικό πρόβλημα και η κυβέρνηση κατέθεσε σχετική τροπολογία, την προηγούμενη εβδομάδα -και αφού είχε γίνει η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων του-, που συμπεριλήφθηκε στο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σε αυτήν προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους σε πρόσωπο που επιθυμεί να υπηρετήσει εθελοντικά και χωρίς μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τροπολογία ορίζει ότι «οι διοικητικές αρμοδιότητες που προβλέπονται από την παρ. 1 του Οργανισμού Διοικήσεων του Αγίου Όρους εκχωρούνται στον αναπληρωτή διοικητή».

«Ευλόγως γεννάται η απορία: διατί άραγε χρειάζεται πολιτικός διοικητής άνευ των βασικών του ευθυνών και αναπληρωτής επιφορτισμόμενος μέσω τροπολογίας με διακονίας, τας οποίας ούτως ή άλλως θα είχεν ως αναπληρών τον προϊστάμενόν του;» αναφέρεται στην επιστολή των τεσσάρων αντιπροσώπων που κατατέθηκε στην Ιερά Κοινότητα.

Πληροφορίες από την Αθωνική Πολιτεία τότε ανέφεραν ότι ο Αθ. Μαρτίνος έχει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς ως δημόσιος λειτουργός, διορισμένος από την πολιτεία, οφείλει να καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες και σύντομα -λένε οι ίδιες πηγές- θα έρθει νέα τροπολογία στην Βουλή που θα τον απαλλάσσει από αυτή την υποχρέωση.

«Θέλω να με κρίνετε μετά από έξι μήνες», «Είμαι εδώ για να λύσω όλα τα προβλήματα», φέρεται να είπε ο Πολιτικός Διοικητής προς τους αγιορείτες μοναχούς στην σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας και όλοι συμφώνησαν πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου μετά την τετραήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου.

«Θέλουμε ο Πολιτικός Διοικητής να είναι ουσιαστικά εδώ και όχι τυπικά. Να ασχολείται με τα ζητήματα του Αγίου Όρους.

Γιατί εδώ δημιουργείται το εξής παράδοξο: ο διοικητής θα αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή, ο οποίος όμως δεν θα έχει ευθύνες. Ο ένας θα παραπέμπει στον άλλο για οποιοδήποτε ζήτημα και στο τέλος κανείς δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη», δήλωναν στο ethnos αγιορείτες μοναχοί τότε προφητικά !!!!

. «Εις το πρωτοφανές αυτό σχήμα είναι υπεύθυνοι άνευ ευθυνών και ανεύθυνοι μετά πολλών εξουσιών, διαχειρισταί καταστάσεων, κονδυλίων εξ του αρμόδιοι υπουργείου, κρατικών τάσεων και επιδιώξεων, ως δήθεν αλληλοπεριχωρούμενοι, αλλά στην ουσία αλληλοπροστατευόμενοι», τονίζεται στην επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα. 

Αναφορικά με τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι ο πολιτικός διοικητής διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε χρόνο – στο παρελθόν ήταν 400.000€, αλλά στη διάρκεια της κρίσης έπεσε στις 150.000€-, το οποίο διαθέτει ανάλογα με την κρίση του για τις ανάγκες των Μονών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τότε ο κ. Μαρτίνος δήλωσε προς τους αγιορείτες ότι για την πλήρη διαφάνεια στην διάθεση αυτού του ποσού -ήδη υπάρχει και περίσσευμα από προηγούμενες χρήσεις- θα φέρει μαζί του τον οικονομικό διευθυντή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Αιγέας», την οποία έχει ιδρύσει το 2015 μαζί με την σύζυγό του, Μαρίνα.

Οι αντιρρήσεις των αντιπροσώπων Μονών στρέφονται και προς το πρόσωπο του αναπληρωτή διοικητή, Αρίστου Κασμίρογλου, για τον οποίο λένε πως υπηρετεί εδώ και 22 χρόνια στο Άγιον Όρος και δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει το πνεύμα της ανανέωσης και της αναβάθμισης που απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος.

Σε αντίθεση με την «κρίση» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Αύγουστο του 2018 με αφορμή  τον διορισμό του γενικού διευθυντή του φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Κωνσταντίνου Δήμτσα ως πολιτικού διοικητή, ο διορισμός του Αθ. Μαρτίνου είχε τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου. Ο 69χρονος εφοπλιστής επισκέφτηκε τότε το Φανάρι και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ συνόδευσε τον κ. Βαρθολομαίο στο τετραήμερο ταξίδι του στο Άγιον Όρος και ήταν μαζί του στις επισκέψεις του στις μονές Ξενοφώντος και Βατοπεδίου.

Γιατί τους καλύπτει το ΥΠΕΞ ενώ έπρεπε να τους έχει ξηλώσει από χθες ;

Από την ορκομωσία του πολιτικού διοικητή και του αναπληρωτή του

Οι ευθύνες τους τεράστιες. Το ερώτημα δεν είναι γιατί ο Δενδιας δεν έχει ξηλώσει ακόμα το δίδυμο Μαρτίνου και Κασμίρογλου –  φαντάζομαι ότι είναι προφανείς οι λόγοι της παρεούλας τους – αλλά το πόσο γαϊδούρια είναι οι δυο κύριοι που επέτρεψαν με την δική τους ανευθυνότητα να νοσήσουν γεροντάκια καλόγεροι που σαφώς στο τέλος θα ακούσουμε το γνωστό..

Είχαν όλοι τους υποκείμενα νοσήματα !!!  

Ντροπή !!!

Όχι γιατί είναι ασυνείδητοι.  

Αλλά γιατί ακόμα κατέχουν την θέση και δεν έχουν λίγη τσίπα πάνω τους και να ξεκουμπιστούν !!!