ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…

by on 30 September 2019

Ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης παρότρυνε την Παρασκευή τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανανεώσει τη συμφωνία χρηματοδότησης προς την Τουρκία προκειμένου να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος προς το «Associated Press» σε συνέντευξη που έδωσε, η Αθήνα θα καλωσόριζε μια ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ και πιο σκληρή διεθνή περιπολία στα ελληνικά νησιά, όπου οι αφίξεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΕ έχει μέχρι τώρα πληρώσει το ήμισυ του υποσχεθέντος ποσού των 6 δισ. ευρώ ($6,6 δισ.) βάσει της συμφωνίας του 2016 για συγκράτηση της μετανάστευσης προς τη Δύση, ενώ η Αγκυρα έχει πρόσφατα απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία χωρίς ανανεωμένες εκταμιεύσεις.

«Νομίζω ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει θετικά την πιθανότητα νέας χρηματοδότησης στην Τουρκία. Φυσικά, αυτό δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και θετικά», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η νέα Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου υπό την προεδρία της νεοεκλεγείσης Ούρσουλα βον ντρε Λέγιεν, με τη μετανάστευση να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες.

Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν επί του παρόντος στην ΕΕ περνούν παράνομα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά ή περνούν μέσα από τα στρατικοποιημένα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Τα κέντρα καταυλισμού προσφύγων σε πέντε ελληνικά νησιά είναι πολύ γεμάτα για να αντέξουν κι άλλες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.
Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα ευνοεί την πιο αυστηρή περιπολία γύρω από τα ελληνικά νησιά από την υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ – αυξάνοντας την πιθανότητα διεθνών επιχειρήσεων εντός των τουρκικών υδάτων, αν και πρόσθεσε αυτό θα εξαρτηθεί και από την Τουρκία.