Κοινή επιχείρηση ΜΙΤ- ΜOSSAD: Εξάρθρωσαν δίκτυο καθοδηγούμενο από το Ιράν που σχεδίαζε να εκτελέσουν έναν Ισραηλινό-Τούρκο μεγιστάνα…

by on 12 February 2022
MIT εναντίον MOSSAD: Το παρασκήνιο, η άρνηση των ΗΠΑ για 10 uav και οι  κινεζικοι πύραυλοι | OnAlert

Ένα δίκτυο επιχειρηματιών που σχεδίαζαν να σκοτώσουν έναν Ισραηλινό-Τούρκο μεγιστάνα με εντολή του Ιράν συνελήφθησαν αφού η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας αποκάλυψε τις δραστηριότητές τους

Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) αποκάλυψε πρόσφατα μια συνωμοσία κατευθυνόμενη από το Ιράν για τη δολοφονία ενός Ισραηλο-Τούρκου επιχειρηματία χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο φερόμενων δολοφόνων.

Ο Yair Geller, ένας μεγιστάνας με έδρα την Κωνσταντινούπολη με επενδύσεις σε μηχανές και αμυντικές βιομηχανίες ήταν ο στόχος του δικτύου εννέα ατόμων που ακολουθούσε κάθε του κίνηση.

Το τμήμα αντικατασκοπείας του MIT ανακάλυψε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράν συγκέντρωσε ένα δίκτυο στην Τουρκία για να στοχεύσει τον Γκέλερ, φερόμενο ως απάντηση στη «δολοφονία» του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ το 2020 σε αυτό που η Τεχεράνη θεώρησε ισραηλινή επιχείρηση.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης του MIT διεξήγαγε μια πολύμηνη επιχείρηση παρακολούθησης πριν συλλάβει πρόσφατα τα μέλη του δικτύου.

Το δίκτυο κατασκοπείας τράβηξε φωτογραφίες του 75χρονου Γκέλερ όπου κι αν πήγαινε και παρακολουθούσε κρυφά τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στην περιοχή Çatalca της Κωνσταντινούπολης και το σπίτι του στο Beşiktaş. Εν τω μεταξύ, τουρκικοί πράκτορες πληροφοριών παρακολουθούσαν κάθε κίνηση της συμμορίας και ανακάλυψαν ότι η ιρανική υπηρεσία απασχολούσε Τούρκους πολίτες για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Μόλις το MIT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο είχε ολοκληρώσει το στάδιο αναγνώρισης της αποστολής του, προσέγγισε τη Μοσάντ για να ενημερώσει την ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών ότι η συμμορία σχεδίαζε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του σχεδίου της: τη δολοφονία του Γκέλερ. Αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στην πρωτεύουσα Άγκυρα και αποφάσισαν να μεταφέρουν τον Γκέλερ σε ένα ασφαλές σπίτι, όπου οι πράκτορες της Μοσάντ θα του παρείχαν προστασία. Ο Γκέλερ απέρριψε την πρόταση του Τελ Αβίβ να τον επανεγκαταστήσει στο Ισραήλ για την ασφάλειά του, λέγοντας ότι δεν θα άφηνε την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που αγαπά. Αφού μετέφεραν τον Γκέλερ στο ασφαλές σπίτι, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν επιχείρηση εναντίον του δικτύου κατασκόπων. Οκτώ ύποπτοι συνελήφθησαν και συνελήφθησαν με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οι περισσότεροι ήταν Τούρκοι υπήκοοι εκτός από τον S.M.B., έναν 44χρονο Ιρανό που κατηγορείται ότι διευθύνει το δίκτυο. Ο Y.T., ύποπτος με δεσμούς με την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών, παραμένει ελεύθερος και κατηγορείται ότι διαχειρίζεται το δίκτυο από το Ιράν.

Οι έρευνες έδειξαν ότι το ιρανικό δίκτυο πρόσεχε να μην πιαστεί, αλλάζοντας συχνά τηλέφωνα και αριθμούς και επικοινωνούσε μεταξύ τους μόνο διαδικτυακά όταν χρειαζόταν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το MIT ανακάλυψε επίσης ένα δίκτυο κατασκοπείας που ελέγχεται από τη Μοσάντ και μια ρωσική ομάδα κατασκοπείας έξι ατόμων που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αντιφρονούντες στην Τουρκία.

Επίσης το 2021, συνελήφθη μια ομάδα Ιρανών κατασκόπων που κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν την απαγωγή ενός πρώην Ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου στην Τουρκία. Τον Φεβρουάριο του 2021, ένας Ιρανός πολίτης συνελήφθη επειδή βοήθησε στο σχεδιασμό της δολοφονίας του Ιρανού αντιφρονούντα Masoud Molavi Vardanjani στην Κωνσταντινούπολη το 2019.

Οι γείτονες Τουρκία και Ιράν διατηρούν στενούς δεσμούς και πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών για την εμπορία ανθρώπων, την τρομοκρατία και άλλα θέματα. Αν και οι σχέσεις επιδεινώθηκαν για την παλαιστινιακή υπόθεση, η Τουρκία επιδιώκει επίσης στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.