ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΣΕ QE & ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

by on 6 June 2017

Το ΔΝΤ προσφέρει διέξοδο από το αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος, σημειώνει η Citi σε νέο της note, προσθέτοντας πως το Ταμείο προτείνει μία συμφωνία. Θα παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει η Citi, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και, εάν δεν συμφωνηθεί, θα το ζήτημα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της ΕΕ που στη Σύνοδο της 22-23 Ιουνίου.

Όπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, η προσφορά του ΔΝΤ, εάν ισχύσει, πιθανότατα θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στην επόμενη εκταμίευση διάσωσης, αλλά θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Αυτό, όπως σημειώνει, θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος διάσωσης.

Capital – Ελευθερία Κούρταλη