ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΡΕ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ … ΡΑΝΤΖΑ !!!

by on 12 January 2015

Πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ Έρευνα που συνδέει την κρίση με τους καβγάδες και την κατάθλιψη

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και καταλήγουν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για νοσηλεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν ράντζα και στους διαδρόμους του Τμήματος, ενώ νέα έρευνα δείχνει ότι η συνεχιζόμενη κρίση δημιουργεί καυγάδες και εντάσεις μέσα στις οικογένειες που ευνοούν την κατάθλιψη και τις παθολογικές καταστάσεις.

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας είπε στην “Π”: “Συνεχίζουμε να είμαστε γεμάτοι στην κλινική και δυστυχώς έχουμε και πάλι ράντζα στο διάδρομο. Αυτό που προσπαθούμε μάλιστα σε κάθε προεκλογική περίοδο, δηλαδή να μειώνεται ο αριθμός του κόσμου, τώρα δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Μάλλον -έτσι το εξηγούμε- οι άνθρωποι έχουν σταματήσει πλέον ακόμη και να ελπίζουν για κάτι καλύτερο”. Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, οι καταθλίψεις κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, ενώ οι εντάσεις στις οικογενειακές σχέσεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο καθηγητής σημείωσε: “Η καλή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια οικογένεια συμβάλλει και στην ισορροπία και την δυναμική της. Οταν ανατρέπεται αυτό και μάλιστα έντονα και απότομα, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν συγκρούσεις, ιδιαίτερα όταν οι ισορροπίες μέσα σε μια οικογένεια είναι εύθραυστες. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχομε καυγάδες, επιθετικότητα και καταθλιπτικά επεισόδια, παθολογικές καταστάσεις. Η κάθε είδους κρίση, και η οικονομική, επηρεάζει πολύ λιγότερο μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι αν στην σχέση τους υπάρχει πνεύμα κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης και όχι συγκρουσιακό”.

Η κρίση και οι οικογενειακοί καβγάδες – Τι δείχνουν οι ερευνες

Ενταση και καβγάδες έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην ελληνική οικογένεια, ενώ τα παιδιά βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την “Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Έρευνα HBSC/WHO)”, την οποία πραγματοποίησε το 2014 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2006 έως το 2010, το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%).

Το 2014, ένας στους πέντε εφήβους (21,3%) αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το 8,2% αναφέρουν ότι λόγω της κρίσης χρειάστηκε να μετακομίσουν είτε σε διαφορετική περιοχή είτε μαζί με συγγενείς.

Τρεις στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν ταξίδια και διακοπές (27,9%) και ότι η κρίση δημιούργησε εντάσεις και καυγάδες μέσα στην οικογένεια (27,3%). Χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής, ποσοστό των μαθητών (5,4%) αναφέρει ότι εξαιτίας της οικονομικής, στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα για την αγορά φαγητού.

Η “Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών” διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος “Health Behaviour in School – Aged Children” (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους.

Οι πληροφορίες αυτές κατευθύνουν τις πολιτικές πρόληψης των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας Άννας Κοκκέβη.

Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας (έκτη δημοτικού, δευτέρα γυμνασίου και πρώτη λυκείου) από 243 σχολικές μονάδες.

patris.gr –  Αννας Κωνσταντουλάκη