ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 600.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

by on 1 September 2017

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ακυρώνει την “κληρονομιά” του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, καταργώντας τώρα το πρόγραμμα που ίσχυε στην εποχή Ομπάμα και το οποίο προστατεύει περίπου 600.000 μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράνομα, όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Πρόκειται για το νέο του εγχείρημα, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που υιοθετεί και στην οποία βασίστηκαν, σε ένα μεγάλο μέρος τους, οι προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η τελευταία αυτή απόφαση του Τραμπ αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και την Παρασκευή, αλλά θα μπορούσε να πάρει παράταση και μέχρι την επόμενη εβδομάδα. 

Όπως είπε ο αξιωματούχος, ο Τραμπ σχεδιάζει, πάντως, να επιτρέψει στα άτομα που θίγονται από την ακύρωση του προγράμματος, να παραμείνουν στη χώρα, μέχρις ότου λήξει η άδεια παραμονής και εργασίας που έχουν λάβει. 

Σημειωτέον πως ο Τραμπ είχε υποσχεθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι θα ακύρωνε όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένου του διατάγματος για τη μη απέλαση μεταναστών που έφθασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι (Deferred Action for Childhood Arrivals / DACA).

Δρομολογεί και την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού Τραμπ ανέθεσε σε τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες να φτιάξουν πρωτότυπα από σκυρόδεμα του τείχους που θέλει να ανεγερθεί κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία Τελωνείων και Φύλαξης των Συνόρων και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι τέσσερις εταιρείες είναι οι Caddell Construction Co με έδρα την Αλαμπάμα, η Fisher Sand & Gravel Co με έδρα την Αριζόνα, η Texas Sterling Construction Co με έδρα το Τέξας και η W.G. Yates & Sons Construction Company με έδρα το Μισισιπή, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Οι συμβάσεις που ανατέθηκαν έχουν αξία μεταξύ των 400.000 και των 500.000 δολαρίων, πρόσθεσε η υπηρεσία. Τα πρωτότυπα του τείχους θα πρέπει να έχουν ύψος και πλάτος 9 μέτρων και θα δοκιμαστούν στο Σαν Ντιέγκο, συμπλήρωσε.