ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΟΥ ΑΚΕΡΜΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ… ΤΑΚΗ ;;;

by on 14 May 2019

Μηνύματα προς δανειολήπτες, εργαζομένους αλλά και τους πολιτικούς έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Josef Ackermann κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Μεταξύ άλλων υπέδειξε προς τους δανειολήπτες πως θα πρέπει να σέβονται τις δανειακές τους υποχρεώσεις, προς τους εργαζομένους πως θα πρέπει να προσαρμόζονται στις νέες εργασιακές μεταβολές και προς τους πολιτικούς να αποφεύγουν τον λαϊκισμό.

Ο κ. Ackermann εστιάστηκε στην σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας ανάφερε πως η Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει όλο και πιο εντυπωσιακά ορόσημα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ακόμη και σε σύγκριση με τις δικές της υψηλές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων. «Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε με επιτυχία συμπληρωματικό κεφάλαιο ύψους €220 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του έτους, και ολοκλήρωσε το ονομαζόμενο Project Helix που περιελάμβανε την πώληση €2.8 δις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε ξένο επενδυτή. Παράλληλα, η Τράπεζα συνέχισε να κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΑ, χορηγώντας ταυτόχρονα σημαντικές νέες πιστώσεις στην εγχώρια οικονομία, ενισχύοντας επίσης τη ρευστότητα της και εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν, όπως είχε προβλεφθεί, μια σημαντική αύξηση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας στο τέλος του 2018 σε βάση pro forma, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις τόσο του Helix όσο και της πρόσφατης νομοθετικής τροποποίησης της λογιστικής αντιμετώπισης των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων που κληρονομήθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα», ανάφερε.

Όσο αφορά τον κ. Αράπογλου υπέδειξε τα ακόλουθα: «Χαίρομαι για την υποψηφιότητα του κ. Αράπογλου να με διαδεχθεί. Ο Τάκης είναι ένας αξιότιμος συνάδελφος και φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια. Είναι επίσης γνωστός στους περισσότερους από εσάς ως Έλληνας υπήκοος με εκτενή και πλούσια εμπειρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στην εταιρική, εμπορική και επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έχει επίσης εκτενή πείρα ως διευθύνων σύμβουλος, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και ως διοικητικός σύμβουλος και πρόεδρος διαφόρων χρηματο-οικονομικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι επίσης εξοικειωμένος με τις χρηματο-οικονομικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα και έχει στενή εξοικείωση με τους ρυθμιστικούς φορείς στην Ευρώπη και αλλού. Είμαι λοιπόν πολύ σίγουρος ότι, με την εκτενή εμπειρία του, ο κ. Τάκης Αράπογλου θα αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στα Συμβούλια μας. Ως έμπειρος επαγγελματίας, είναι απολύτως δεσμευμένος να αφιερώσει όλο τον απαραίτητο χρόνο για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του στην Τράπεζα, παρά τις άλλες θέσεις που κατέχει σε διοικητικά συμβούλια. Σας συνιστώ θερμά να υποστηρίξετε την εκλογή του στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση».

Σε σχέση με τον νέο CEO της τράπεζας Πανίκο Νικολάου σημείωσε πως προέρχεται από την οικογένεια της Τράπεζας και δεν χρειάζεται ουσιαστικά κάποια εισαγωγή.  «Φέρει προσωπική εμπειρία στη διεύθυνση μερικών βασικών τμημάτων της Τράπεζας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση εταιρικών σχέσεων με σημαντικούς πελάτες. Ο Πανίκος γνωρίζει την Τράπεζα και τις πολιτικές της και είναι έτοιμος να ηγηθεί της Τράπεζας προς τα εμπρός. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Πανίκο και να του ευχηθούμε ότι καλύτερο στα νέα του και πιο απαιτητικά καθήκοντα. Στους επόμενους μήνες ο Πανίκος, ως ο Διευθύνοντας Σύμβουλος που έχει επιλεχτεί, θα συνεργαστεί στενά με τον John για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση», υπέδειξε. Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως οι αλλαγές στην ηγεσία της τράπεζας δεν αναμένονται να διαταράξουν την δυναμική των μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εναπομενουσών προκλήσεων.

«Οι αλλαγές στις θέσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, είναι μια ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με ανανεωμένο σθένος και ενθουσιασμό».

Ακόμα σημείωσε τα ακόλουθα : «τεσσεράμισι χρόνια μετά την αρχή της εφαρμογής του Ονείρου μας (όπως το αποκάλεσε), χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι υπερήφανος που είμαι σε θέση να αναφέρω ότι, ενώ έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της στρατηγικής μας είναι εντυπωσιακά και ξεπερνούν τις αρχικές μας προσδοκίες. Έχουμε κάνει σημαντικά άλματα σε διάφορους τομείς, πετύχαμε και ξεπεράσαμε αρκετούς από τους στόχους μας και, συνολικά, το Όνειρό μας είναι σχεδόν πραγματικότητα. Χάρη στην καινοτόμο και φιλόδοξη στρατηγική μας για την αναδιάρθρωση και αναβίωση της τράπεζας, έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση στο τέλος του 2018 σε προκαταρκτική (pro forma) βάση που ξεπερνά με μεγάλο περιθώριο τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις». Επεσήμανε ακόμα τις μεγάλες προοπτικές που μπορεί να έχει η κυπριακή οικονομία με συνέχεια της συνετής οικονομικής πολιτικής και με βελτιώσεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων και καλύτερη υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Και κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όλοι όμως θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν. Οι δανειζόμενοι θα πρέπει να σέβονται τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρέτησης του χρέους τους. Οι συντεχνίες των εργαζομένων θα πρέπει να συνεργάζονται με τους συμβαλλόμενους τους για να συνδράμουν στην αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων στην απασχόληση και τα μισθολογικά οφέλη σε συνάρτηση με τις νέες σύγχρονες εργασιακές πρακτικές ώστε να αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές προοπτικές και τον αντίκτυπο των τεχνολογικών αλλαγών. Οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας γενικότερα, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις πιο απαιτητικές κανονιστικές ρήτρες συμμόρφωσης για τη διατήρηση της φήμης της Κύπρου σε ένα περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, με αυξανόμενες πιέσεις ανταγωνισμού και τάσεις ενοποίησης. Τα πολιτικά κόμματα και η κυπριακή κοινωνία γενικά θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη της αναγκαίας ευρείας συναίνεσης που θα στηρίζει τις απαιτούμενες περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου και σαφέστερης αντίληψης του δυνητικού οφέλους που θα προκύψει για όλη την κοινωνία με την πάροδο του χρόνου, αποφεύγοντας παράλληλα λαϊκιστικές τάσεις».

Philenews/Insider